Verrassende natuurtuin Best in show op Chelsea

The Mind Garden. Designed by Andy Sturgeon. Sponsored by Project Giving Back in support of Mind. Show Garden. RHS Chelsea Flower Show 2022.

Verrassende natuurtuin Best in show op Chelsea

A Rewilding Britain Landscape, een verrassende natuurtuin van Lulu Urquhart en Adam Hunt, wint Best in Show op RHS Chelsea Flower Show. De ontwerpers deden voor het eerst mee aan de prestigieuze competitie voor tuinontwerp en – realisatie. De tuin ontving de onderscheiding vanwege het naturalistische ontwerp ter ere van Rewilding Britain en het visualiseren van de dramatische transformatie van land door de herintroductie van bevers.

Door gebruik te maken van inheemse Britse planten, West Country-steen en teruggewonnen hout, roept de tuin een her-ontwikkeld landschap op in het zuidwesten van Engeland compleet met een beverdam.

‘De jury was gefascineerd door de vaardigheid, het streven en de charme van A Rewilding Britain Landscape – elke gemaakte stap is voortreffelijk’, aldus RHS-juryvoorzitter, James Alexander-Sinclair.

De prijs voor de beste constructie in de categorie Show Garden ging naar de Medite Smartply Building the Future Garden, Sarah Eberle werd tevens bekroond met goud voor het ontwerp. De tuin is toont duurzame bouwmaterialen in een bosrandomgeving, met een waterval en een gebouw geïnspireerd op rots-lagen.

De overige goudenmedaillewinnaars in de categorie Show Garden waren: The Mind Garden van Andy Sturgeon; The Morris & Co. Garden van Ruth Willmott; The Meta Garden: de toekomst laten groeien door Joe Perkins; en een 14e Chelsea Gold Medal voor Chris Beardshaw met The RNLI Garden.

De titel Plant of the Year 2022 was voor × Semponium ‘Destiny’ from Surreal Succulents. De auberginekleurige succulent is geselecteerd als winnaar door een panel van ruim 100 plantenexperts dat met de jaarlijkse wedstrijd het werk van veredelaars en kwekerijen in het ontwikkelen en kweken van nieuwe plantenrassen onder de aandacht brengt.

De tweede plaats was voor Armeria pseudarmeria ‘Dreamland’ van Stonebarn Landscapes en de derde plaats voor Salvia Pink Amistad van Middleton Nurseries. Er stonden negentien planten op de shortlist.

Deel dit bericht

Meer berichten

Online bloemenverzender Topbloemen.nl stopt het netwerk van lokale bloemisten voor de distributie van online bestelde boeketten. De vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten in Nederland wordt ontbonden, officieel per 1 juli 2025. Een brief met die mededeling is volgens de NOS bij de aangesloten bloemisten bezorgd.

De deelnemende bedrijven pakten flink uit met gastvrije ontvangsten en mooie productpresentaties van onder andere intrigerende nieuwigheden op het gebied van pot- en perkplanten, volle parkeerplaatsen en dientengevolge stijgende bezoekerscijfers: het vier dagen durende event FlowerTrials 2024, 11-14 juni, was wederom succesvol.

Maar liefst 86% van de Nederlanders heeft op dit moment een huisdier of heeft er in het verleden een gehad blijkt uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo. Van katten tot aan vijvervissen is gezelligheid de belangrijkste motivatie om een huisdier te nemen, gevolgd door ‘onvoorwaardelijke vriendschap’. Ook vormen huisdieren een integraal onderdeel van het gezinsleven – waardoor ze zelfs de vakantieplannen beïnvloeden.  Het huisdierbezit in Nederland is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven: in bijna de helft van alle huishoudens lopen, vliegen of zwemmen één of meer dieren. Ook ‘interessante of mooie dieren’ en ‘fijn om voor een dier te zorgen’ worden aangevoerd als redenen om een huisdier te nemen. Bij honden staat ‘meer bewegen en actief bezigzijn’ hoog genoteerd (55%). 

Floramedia bestaat 100 jaar. Dit feestelijke feit werd nog eens kracht bijgezet door de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem-Alexander. Zonder meer een erkenning van Floramedia’s uitzonderlijke bijdrage aan de sector gedurende een eeuw. De officiële uitreiking vond plaats op 5 juni door burgemeester Jan Hamming.

Vanaf 1 maart 2024 is Intratuin Etten-Leur up & running. Eigenaar Freek Schalk van voorheen Life & Garden Etten-Leur, is enthousiast: ‘Het voelt alsof we een stoptrein zijn geweest die ineens bij een intercity moet aanhaken.’

GRS Retail en inkooporganisatie Prickels slaan de handen ineen om tuincentra in Nederland en België nog beter te bedienen. De gedeelde visie om tuincentra-eigenaren in hun vrije ondernemerschap te ondersteunen, gecombineerd met het streven om maximale waarde te bieden tegen minimale kosten, maakt de samenwerking een logische stap. Op 1 juli 2024 zal GRS Retail […]

Laatste editie