Trend van gelokaliseerde
productie of inkoop zet door

Maison&Objet-Baromètre4-Juin-Version-Anglaise

Trend van gelokaliseerde
productie of inkoop zet door

Vakbeurs Maison & Objet heeft een nieuwe editie van de Barometer ‘International decor, design & lifestyle industry’ uitgebracht. In dit onderzoek ondervraagt M&O stakeholders uit de branche drie keer per jaar op marktindicators en andere vragen. Aan de huidige editie gaven 730 merken en retailers hun medewerking.

Van de respondenten onderschreef 88% dat hun klanten de herkomstplek van producten een steeds belangrijker afweging vinden in hun koopgedrag. Volgens Maison & Objet geven producenten hieraan gehoor. 83% van de producenten zegt dat ze alles of een deel van hun collectie op het eigen continent produceren. Ook aan de inkoopkant zegt 90% dat ze hun producten uit het eigen continent halen, 50% haalt daarnaast nog producten van buiten deze zone.

Deze trend lijkt door te zetten. Een derde van alle producenten zegt klaar te staan om een reshoring proces te beginnen, terwijl 71% zegt dit binnen een of twee jaar te willen realiseren. Hierbij spelen volgens M&O verschillende aspecten een rol. Zo is de vraag van consumenten naar gelokaliseerde productie of inkoop een belangrijke factor. Ook de verstoringen in de wereldwijde productieketens zijn een factor van belang. Zo zijn bijvoorbeeld de lange wachttijden die veroorzaakt worden door China’s zero covid beleid een belangrijke factor voor veel bedrijven om hun productie meer te lokaliseren. Van de bedrijven die hun productie terug naar Europa willen halen zoekt 50% vooral in hun eigen land naar productiemogelijkheden, maar in het bijzonder is er aandacht voor Portugal, Italië en Spanje.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie