Temperatuur in Tiny Forest
is jaarrond 7 graden lager

Tiny Forest

Temperatuur in Tiny Forest
is jaarrond 7 graden lager

Tiny Forests vormen een goede oplossing in de strijd tegen droogte en hittestress in de stad. Onderzoek door Wageningen Environmental Research laat zien dat de temperatuur in de zomer in een Tiny Forest meer dan 20 graden lager kan zijn dan de temperatuur op straat. De minibossen in de stad vangen bovendien bij hevige neerslag veel water op. Daarnaast geven Tiny Forests de biodiversiteit in de stad een boost.

Het Tiny Forest-project maakt deel uit van een maatschappelijk initiatief geïnitieerd door IVN Nederland. Het doel van het project is het aanleggen van kleine stukken bos om op deze manier het verlies aan biodiversiteit binnen het stedelijk gebied aan te pakken. Tussen 2018 en 2021 deed Wageningen Environmental Research onderzoek naar elf Tiny Forests samen met IVN en honderden vrijwilligers.

Uit het onderzoeksrapport, dat begin september werd gepubliceerd, blijkt dat de Tiny Forests daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit in het stedelijk gebied. Zo werden er in totaal 1.167 soorten waargenomen in alle Tiny Forests samen, met gemiddeld 271 soorten planten, dieren, korstmossen en paddenstoelen in elk bosje.

Tevens heeft het onderzoek gekeken naar de jaarlijkse CO2 vastlegging door een Tiny Forest. Hierbij kwam de gemiddelde vastlegging uit op 127,5 kg CO2-eq per jaar voor bosjes van tussen de 1 en 5 jaar. De verwachting is dat dit verder zal doorgroeien tot een stabiel niveau van circa 250 kilo CO2 per jaar na 50 jaar. Meerekenend dat een gemiddelde inwoner van een rijk land gemiddeld 8,9 ton CO2 per jaar uitstoot maakt duidelijk dat het om een geringe bijdrage gaat wat betreft het verminderen van de CO2-concentratie.

Naast biodiversiteit en broeikasgassen hebben de Tiny Forest voordelen voor de wateropvang en inflatie in de bodem van de stad door het tegengaan van verstening. Ook kunnen de bosjes bijdragen aan het tegengaan van hittestress in het stedelijk gebied. De bodemtemperatuur in de Tiny Forests kan in de zomerperiode tot wel 20 graden lager zijn dan op de straat. Jaarrond is de temperatuur gemiddeld zo’n 7 graden lager in de Tiny Forests dan op straat.

Deel dit bericht

Meer berichten

Online bloemenverzender Topbloemen.nl stopt het netwerk van lokale bloemisten voor de distributie van online bestelde boeketten. De vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten in Nederland wordt ontbonden, officieel per 1 juli 2025. Een brief met die mededeling is volgens de NOS bij de aangesloten bloemisten bezorgd.

De deelnemende bedrijven pakten flink uit met gastvrije ontvangsten en mooie productpresentaties van onder andere intrigerende nieuwigheden op het gebied van pot- en perkplanten, volle parkeerplaatsen en dientengevolge stijgende bezoekerscijfers: het vier dagen durende event FlowerTrials 2024, 11-14 juni, was wederom succesvol.

Maar liefst 86% van de Nederlanders heeft op dit moment een huisdier of heeft er in het verleden een gehad blijkt uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo. Van katten tot aan vijvervissen is gezelligheid de belangrijkste motivatie om een huisdier te nemen, gevolgd door ‘onvoorwaardelijke vriendschap’. Ook vormen huisdieren een integraal onderdeel van het gezinsleven – waardoor ze zelfs de vakantieplannen beïnvloeden.  Het huisdierbezit in Nederland is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven: in bijna de helft van alle huishoudens lopen, vliegen of zwemmen één of meer dieren. Ook ‘interessante of mooie dieren’ en ‘fijn om voor een dier te zorgen’ worden aangevoerd als redenen om een huisdier te nemen. Bij honden staat ‘meer bewegen en actief bezigzijn’ hoog genoteerd (55%). 

Floramedia bestaat 100 jaar. Dit feestelijke feit werd nog eens kracht bijgezet door de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem-Alexander. Zonder meer een erkenning van Floramedia’s uitzonderlijke bijdrage aan de sector gedurende een eeuw. De officiële uitreiking vond plaats op 5 juni door burgemeester Jan Hamming.

Vanaf 1 maart 2024 is Intratuin Etten-Leur up & running. Eigenaar Freek Schalk van voorheen Life & Garden Etten-Leur, is enthousiast: ‘Het voelt alsof we een stoptrein zijn geweest die ineens bij een intercity moet aanhaken.’

GRS Retail en inkooporganisatie Prickels slaan de handen ineen om tuincentra in Nederland en België nog beter te bedienen. De gedeelde visie om tuincentra-eigenaren in hun vrije ondernemerschap te ondersteunen, gecombineerd met het streven om maximale waarde te bieden tegen minimale kosten, maakt de samenwerking een logische stap. Op 1 juli 2024 zal GRS Retail […]

Laatste editie