Temperatuur in Tiny Forest
is jaarrond 7 graden lager

Tiny Forest

Temperatuur in Tiny Forest
is jaarrond 7 graden lager

Tiny Forests vormen een goede oplossing in de strijd tegen droogte en hittestress in de stad. Onderzoek door Wageningen Environmental Research laat zien dat de temperatuur in de zomer in een Tiny Forest meer dan 20 graden lager kan zijn dan de temperatuur op straat. De minibossen in de stad vangen bovendien bij hevige neerslag veel water op. Daarnaast geven Tiny Forests de biodiversiteit in de stad een boost.

Het Tiny Forest-project maakt deel uit van een maatschappelijk initiatief geïnitieerd door IVN Nederland. Het doel van het project is het aanleggen van kleine stukken bos om op deze manier het verlies aan biodiversiteit binnen het stedelijk gebied aan te pakken. Tussen 2018 en 2021 deed Wageningen Environmental Research onderzoek naar elf Tiny Forests samen met IVN en honderden vrijwilligers.

Uit het onderzoeksrapport, dat begin september werd gepubliceerd, blijkt dat de Tiny Forests daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit in het stedelijk gebied. Zo werden er in totaal 1.167 soorten waargenomen in alle Tiny Forests samen, met gemiddeld 271 soorten planten, dieren, korstmossen en paddenstoelen in elk bosje.

Tevens heeft het onderzoek gekeken naar de jaarlijkse CO2 vastlegging door een Tiny Forest. Hierbij kwam de gemiddelde vastlegging uit op 127,5 kg CO2-eq per jaar voor bosjes van tussen de 1 en 5 jaar. De verwachting is dat dit verder zal doorgroeien tot een stabiel niveau van circa 250 kilo CO2 per jaar na 50 jaar. Meerekenend dat een gemiddelde inwoner van een rijk land gemiddeld 8,9 ton CO2 per jaar uitstoot maakt duidelijk dat het om een geringe bijdrage gaat wat betreft het verminderen van de CO2-concentratie.

Naast biodiversiteit en broeikasgassen hebben de Tiny Forest voordelen voor de wateropvang en inflatie in de bodem van de stad door het tegengaan van verstening. Ook kunnen de bosjes bijdragen aan het tegengaan van hittestress in het stedelijk gebied. De bodemtemperatuur in de Tiny Forests kan in de zomerperiode tot wel 20 graden lager zijn dan op de straat. Jaarrond is de temperatuur gemiddeld zo’n 7 graden lager in de Tiny Forests dan op straat.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie