Sterke opmars platformbedrijven

Confident gardener holding plants in pots in her own greenhouse store.

Sterke opmars platformbedrijven

Het KVK-trendrapport voor juli rapporteert voorlopig lage cijfers in het aantal stoppers en faillissementen, met een sterke opmars voor platformbedrijven. Het aantal starters in juli 2022 is vrijwel gelijk (+3%) aan dat aantal in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal bedrijfsbeëindigingen is met 9.593 6% hoger dan vorig jaar juli.

Volgens hoogleraar prof. dr. Erik Stam zijn de cijfers toch enigszins zorgwekkend: ‘Ondanks alle dynamiek en onzekerheid in de economie, blijft het aantal startende bedrijven groeien. Het aantal stoppers, inclusief faillissementen, blijft op een zeer laag niveau. Ondanks dat de overall cijfers van de bedrijvendynamiek er gunstig uitzien, zien we binnen deze dynamiek minder gunstige trends ontstaan. We zien over het laatste jaar bijvoorbeeld een forse daling van het aantal nieuwe bedrijven in industrieel ontwerp en vormgeving, een substantieel onderdeel van de creatieve zakelijke dienstverlening. Dit zou de innovatiekracht van de Nederlandse economie kunnen schaden.’

De meest opmerkelijke groei ligt in het aantal startende particulieren in de groep ‘overig zakelijke dienstverlening’ met een groei van 181%. Dit zijn vooral jongeren die zichzelf aanbieden via platformbedrijven. Dit zijn veelal bijbaantjes. Volgens Stam is dit ook enigszins zorgwekkend: ‘De sterke groei binnen de starterspopulatie vindt plaats in domeinen die niet per se een positieve structurele transformatie van de economie aangeven’. De platformconstructie biedt jongeren veel flexibiliteit, maar ze bouwen er geen pensioen mee op, krijgen niet doorbetaald bij ziekte en krijgen geen vakantie­dagen.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie