Scherpe keuzes noodzakelijk

AM-Coppelmans Nuenen-6528

Scherpe keuzes noodzakelijk

De oktober retail update van de Rabobank voorspelt verdere druk op de koopkracht vanwege de hoge inflatie en achterblijvende loonstijgingen. Daarnaast zullen verstoringen in de aanvoerketen, logistieke problemen en de hoge inflatie invloed blijven hebben op de kostprijs van producten. Vanaf 1 januari kan dit verder oplopen doordat het wettelijk minimumloon met 10,15% zal stijgen en het kabinet een verhoging van de winstbelasting heeft ingevoerd. Wel zal de energierekening voor kleine ondernemers onder het prijsplafond vallen, met doorgaande onderhandelingen over een verder steunpakket voor energie-intensieve ondernemingen.

Het is dan ook noodzaak voor ondernemers om scherpe keuzes te maken: de hogere kosten doorberekenen, interen op marges, of afschalen. Een doorzettende trend is dat verwacht wordt dat het online aandeel in de retail zal doorgroeien. De daling in de online omzetdalingen tijdens het eerste halfjaar van 2022 zijn volgens de Rabobank verklaarbaar door de eerdere lockdowns van niet-
essentiële fysieke winkels in 2020 en 2021. Daarnaast zorgde de opening van de horeca ervoor dat een daling in het online-kanaal onvermijdelijk was, want de consument kan iedere euro immers maar één keer uitgeven.

Toch zijn er ook kansen voor ondernemers om innovatief in te spelen op de ontwikkelingen in de markt. Zo moeten retailers blijven specialiseren op de omnichannel strategie die in toenemende mate het gedrag van klanten bepaalt.

Volgens de Rabobank is de toekomst van de retail een naadloze digitale integratie van online en offline commercie. Toch zullen veel sectoren nog een dominant omzetaandeel voor fysieke winkels behouden. Hiervoor moeten fysieke winkels echter wel een attractieve omgeving zijn waar de consument graag naartoe gaat.

Hierbij wijst de Rabobank vooral naar toegevoegde waarde van expertise van medewerkers, beleving in de winkel en het toepassen van onlinetechnieken gericht op gemak, personalisatie en inzicht in klant- en transactiegedrag in fysieke winkels.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie