NK Tegelwippen 2023

NK Tegelwippen Poule Westfriesland. Op de foto wethouders Wim Bijman (Enkhuizen), Dick Bennis (Hoorn), Nico Slagter (Stedebroec), Harry Nederpelt (Medemblik), Arthur Helling (Hoorn)

NK Tegelwippen 2023

Van 21 maart tot en met 31 oktober vervangen Nederlandse tuiniers (tuin)tegels door groen om steden en dorpen klimaatbestendiger te maken en biodiversiteit te bevorderen.

Het kampioenschap begon in 2020 met twee gemeenten, dit jaar strijdt een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om vergroening te stimuleren. Ook in België vindt dit jaar voor het eerst een tegelwip competitie plaats.

Uit een recent rapport van Stichting Steenbreek blijkt dat op dit moment ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft is betegeld. In de drie grote steden is zelfs bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft dichtgelegd met tegels. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

Bij de eerste editie in 2020 zijn in totaal ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels circa 55 voetbalvelden, gemeld via de website van het NK Tegelwippen.

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra is ambassadeur van de campagne. ‘Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden’, zegt Hoekstra. ‘Je hoeft niet gelijk de hele tuin aan te pakken. Begin met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes in de grond’.
Tijdens het Nederlandse Kampioenschap moeten het komende half jaar miljoenen tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De standen worden bijgehouden op nk-tegel­wippen.nl/tegel­stand/.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie