Natuurlijke airco

Kasteeltuinen Arcen - natuurlijke airco (2)

Natuurlijke airco

Gedurende de steeds warmere zomers in Nederland is het dorp Arcen aan de Maas een van de warmste plekken van Nederland. Toch is er geen hittestress in het dorp dankzij de aanwezigheid van het grote bloemen- en plantenpark, Kasteeltuinen Arcen, dat werkt als een natuurlijke airco. Op een warme dag kan het in het park door de aanwezigheid van veel grote bomen tien tot twaalf (!) graden koeler zijn.

Meer groen zorgt voor een frissere omgeving. Bomen verdampen namelijk water waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Deze warme lucht wordt naar boven gestuwd waardoor dichter bij de grond koelere lucht ontstaat. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de verdamping van vocht via de bladeren van bomen hetzelfde effect kunnen hebben als tien airco’s. De temperaturen in zon en schaduw kunnen hierdoor verschillen van 3 tot 19 graden Celsius. Groen en water bieden in de omgeving verkoeling tot op twee kilometer afstand. Hiermee houden de Kasteeltuinen in Arcen niet alleen het park maar ook de omgeving koeler tijdens warme dagen.

De bomen die het best helpen tegen hittestress zijn de honingboom (Styphnolobium japonicum), valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos), Perzisch ijzerhout (Parrotia persica), Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) en amberboom (Liquidambar styraciflua). Al deze vijf soorten staan in de Kasteeltuinen in Arcen.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie