Natuurlijke airco

Kasteeltuinen Arcen - natuurlijke airco (2)

Natuurlijke airco

Gedurende de steeds warmere zomers in Nederland is het dorp Arcen aan de Maas een van de warmste plekken van Nederland. Toch is er geen hittestress in het dorp dankzij de aanwezigheid van het grote bloemen- en plantenpark, Kasteeltuinen Arcen, dat werkt als een natuurlijke airco. Op een warme dag kan het in het park door de aanwezigheid van veel grote bomen tien tot twaalf (!) graden koeler zijn.

Meer groen zorgt voor een frissere omgeving. Bomen verdampen namelijk water waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Deze warme lucht wordt naar boven gestuwd waardoor dichter bij de grond koelere lucht ontstaat. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de verdamping van vocht via de bladeren van bomen hetzelfde effect kunnen hebben als tien airco’s. De temperaturen in zon en schaduw kunnen hierdoor verschillen van 3 tot 19 graden Celsius. Groen en water bieden in de omgeving verkoeling tot op twee kilometer afstand. Hiermee houden de Kasteeltuinen in Arcen niet alleen het park maar ook de omgeving koeler tijdens warme dagen.

De bomen die het best helpen tegen hittestress zijn de honingboom (Styphnolobium japonicum), valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos), Perzisch ijzerhout (Parrotia persica), Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) en amberboom (Liquidambar styraciflua). Al deze vijf soorten staan in de Kasteeltuinen in Arcen.

Deel dit bericht

Meer berichten

Online bloemenverzender Topbloemen.nl stopt het netwerk van lokale bloemisten voor de distributie van online bestelde boeketten. De vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten in Nederland wordt ontbonden, officieel per 1 juli 2025. Een brief met die mededeling is volgens de NOS bij de aangesloten bloemisten bezorgd.

De deelnemende bedrijven pakten flink uit met gastvrije ontvangsten en mooie productpresentaties van onder andere intrigerende nieuwigheden op het gebied van pot- en perkplanten, volle parkeerplaatsen en dientengevolge stijgende bezoekerscijfers: het vier dagen durende event FlowerTrials 2024, 11-14 juni, was wederom succesvol.

Maar liefst 86% van de Nederlanders heeft op dit moment een huisdier of heeft er in het verleden een gehad blijkt uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo. Van katten tot aan vijvervissen is gezelligheid de belangrijkste motivatie om een huisdier te nemen, gevolgd door ‘onvoorwaardelijke vriendschap’. Ook vormen huisdieren een integraal onderdeel van het gezinsleven – waardoor ze zelfs de vakantieplannen beïnvloeden.  Het huisdierbezit in Nederland is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven: in bijna de helft van alle huishoudens lopen, vliegen of zwemmen één of meer dieren. Ook ‘interessante of mooie dieren’ en ‘fijn om voor een dier te zorgen’ worden aangevoerd als redenen om een huisdier te nemen. Bij honden staat ‘meer bewegen en actief bezigzijn’ hoog genoteerd (55%). 

Floramedia bestaat 100 jaar. Dit feestelijke feit werd nog eens kracht bijgezet door de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem-Alexander. Zonder meer een erkenning van Floramedia’s uitzonderlijke bijdrage aan de sector gedurende een eeuw. De officiële uitreiking vond plaats op 5 juni door burgemeester Jan Hamming.

Vanaf 1 maart 2024 is Intratuin Etten-Leur up & running. Eigenaar Freek Schalk van voorheen Life & Garden Etten-Leur, is enthousiast: ‘Het voelt alsof we een stoptrein zijn geweest die ineens bij een intercity moet aanhaken.’

GRS Retail en inkooporganisatie Prickels slaan de handen ineen om tuincentra in Nederland en België nog beter te bedienen. De gedeelde visie om tuincentra-eigenaren in hun vrije ondernemerschap te ondersteunen, gecombineerd met het streven om maximale waarde te bieden tegen minimale kosten, maakt de samenwerking een logische stap. Op 1 juli 2024 zal GRS Retail […]

Laatste editie