Millennials willen meer bloemen en planten kopen

Kerstster

Millennials willen meer bloemen en planten kopen

Uit een online enquête van marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Bloemenbureau Holland blijkt dat bijna 30 procent van de consumenten verwacht het komende half jaar minder uit te geven aan bloemen en planten. Het onderzoek onderzocht de invloed van de huidige inflatie op het koopgedrag van de consument – 1.666 consumenten in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland vulden in oktober de online vragenlijst in. Sinds de eerste meting in mei steeg de inflatie in Nederland van ca. 9% naar 14,3% in oktober.

Anders dan in een vergelijkbaar onderzoek in mei geeft nu een deel van de frequente bloemen- en plantenkopers aan pessimistischer te zijn over hun financiële situatie en daarop hun keuzes aan te passen. Een uitzondering hierop zijn de millennials, geboren tussen 1980 en 1995. Zij verwachten juist meer bloemen, kamer- en tuinplanten cadeau te geven of te kopen voor zichzelf. 

De groep die zegt meer bloemen te gaan kopen blijft nagenoeg gelijk aan die in mei; 12% voor zichzelf en 13% als cadeau. Ten opzichte van mei verwacht een grotere groep consumenten minder bloemen, kamer- en tuinplanten voor zichzelf te zullen kopen (29% nu, 20% in mei). En ook als cadeau worden bloemen naar verwachting minder gekocht (26% nu, 18% in mei).
Ruurd Hielkema van Motivaction ziet dat het verschil maakt in welke context je de consument vraagt naar wat inflatie doet met zijn koopgedrag. ‘Na het zien van bijvoorbeeld de Bedankt Plant campagne is hij duidelijk positiever gestemd dan in het recente inflatieonderzoek. Tevens staan bloemen en planten niet bovenaan bij de bezuinigingsposten. Boodschappen, waartoe bloemen en planten meestal worden gerekend, staan op de negende plaats.

De bezuinigings-top10 wordt aangevoerd door energiekosten, uit eten en weekendjes weg.’

Deel dit bericht

Meer berichten

Dit jaar geldt: hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Zo creëer je een plek waar bijen en vlinders zich thuis voelen én de biodiversiteit bevordert. Intratuin biedt frisse inspiratie en deelt de trends van dit tuinseizoen. Ga voor een oase van rust met luxe uitstraling, een tropisch paradijs met kleurrijke prints óf laat […]

Ruim 8.000 professionals bezochten 14-16 februari glastuinbouwvakbeurs HortiContact in Evenementenhal Gorinchem, dat zijn zo’n 2.000 meer bezoekers dan vorig jaar toen de beurs eenmalig plaatsvond in mei.

Consumentengedrag en de wereld rondom ondernemers verandert continu en steeds sneller, waarbij de shift naar online deels een permanent karakter heeft. Het belang van digitalisering en toegevoegde waarde van merken en formules wordt steeds groter. Ook duurzaamheid wordt steeds belang­rijker voor de consument en biedt kansen voor de retailer maar is aan de andere kant […]

Ken jij het ultieme tuingeluk? Wil je (nog) beter leren snoeien of wil je tips & tricks om je vijver op een natuurlijke manier helder te houden? Of wil je leren hoe je een duurzame groene tuin ontwerpt? Of wil je vooral leren hoe je met minder werk, meer van je tuin kunt genieten?

Het is tijd om de tuin lenteklaar te maken. Van het bewerken van de grond tot het snoeien van de te hoog hangende takken in de boom tot de uitstekende vlinderstruik. ‘Van snoeien komt bloeien’ en daar wordt iedereen gelukkig van.

Hoe houd je ziekten en plagen die het op je planten hebben gemunt onder controle? Of, nog beter, hoe vermijd je ze? Hier heeft DCM iets op gevonden: de nieuwe DCM Garden Care meldingen per mail!

Laatste editie