Meest waterbewuste tuin

G&B-goud-De Groenling Wijchen-3

Meest waterbewuste tuin

In het kader van de Nationale Tuinweek is door tuinvereniging Groei & Bloei de competitie voor Meest waterbewuste tuin geïnitieerd.

De Nationale Tuinweek (10-18 juni 2023) had als thema Klimaatvriendelijk tuinieren. Met diverse activiteiten werden mensen geïnspireerd om tuin, balkon, dak- of buurttuin zo klimaatvriendelijk mogelijk te maken. In het weekend waren ruim 1.000 tuinen opengesteld voor bezoekers.

Goud was er voor tuin De Groenling van Willem van der Leij en Marc Pennings in Wijchen. Juryvoorzitter Dirk Chevalier van Groei & Bloei: ‘De Groenling is een enorme inspiratiebron voor waterbewust tuinieren. Het toont dat je met creativiteit ook in een middelgrote tuin (100-500 m²) het verschil kunt maken. Al het hemelwater wordt opgevangen en gebruikt. De tuin is een echt groen paradijs met veel beplanting, hoogteverschillen, verschillende wadi’s en nauwelijks verhardingen. Naast vogels, vlinders en insecten zijn er ook volop kikkers, salamanders en andere waterbeestjes te vinden.’

Zilver was er voor Annaparte in Hoog Soeren. In de 2.000 m² grote tuin van Anneke Stolk kom je volgens de jury volledig tot rust. Ook hier diverse manieren van wateropvang (wadi, regentonnen, infiltratiegoten en -kratten). Ook was er veel jurywaardering voor de wijze waarop Anneke omging met het glooiende karakter van de tuin.
Colijnsplaats (2.500 m²) van Herma en Albert Jan Colijn uit Den Velde ontvangt brons. De jury vindt ‘t een mooie liefhebbers­tuin met zeer gevarieerde borders. De vijver met roze waterlelies is een echte eyecatcher waarvan ook padden, kikkers en insecten genieten. Het hemelwater wordt opgevangen en optimaal gebruikt. De beplanting van de slechts vijf jaar oude tuin moet nog tot volle wasdom komen.

De Groenling Wijchen, winnaar goud. Foto's: Groei & Bloei
Annaparte Hoog Soeren, Winnaar Zilver
Colijnsplaats Den Veld, Winnaar Brons

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie