Koele groene gevel

VHG-Groene gevels en daken - een must voor koelere steden

Koele groene gevel

Volgens de branchevereniging voor hoveniers en groenvoorzieners, Koninklijke VHG, is het hard nodig om daken en gevels verder te vergroenen nu extreme hitte én stortbuien geen uitzondering meer zijn in de Nederlandse zomers.

Het beplanten van gebouwen helpt om de temperatuur binnenshuis en in de omgeving daar omheen naar beneden te kunnen brengen. Een groene gevel blijft bijvoorbeeld tot wel zeven graden koeler dan een stenen gevel. Daarnaast hebben groene gevels het voordeel dat ze water vasthouden. Op deze manier blijven binnensteden in de toekomst beter leefbaar.

VHG pleit onder andere voor het toepassen van groen bij de planvormingen voor de honderd­duizenden woningen die in de komende jaren gebouwd moeten worden. Zo stelt VHG-vicevoorzitter John Koomen: ‘Als je kijkt naar de bouwopgave waar Nederland voor staat, is het een must om groen direct te integreren aan de tekentafel. Dan kun je optimaal gebruik maken van alle meerwaarden die groen biedt. Niet alleen waar het gaat om temperatuur, maar ook voor de biodiversiteit, wateropvang, fijnstofopname, de productiviteit van medewerkers en de gezondheid van mensen.’

Meer groen op en aan gebouwen is een natuurlijke maatregel om voor verkoeling te zorgen. Zo blijft volgens de VHG de buitenom­geving van groene daken twee graden Celcius koeler, en kan het binnen tot wel vier graden koeler zijn. Hierdoor is er onder andere minder energie nodig voor airco.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie