Het najaar is het vergeten tuinseizoen

Sprinklr-64ae780ec84d3

Het najaar is het vergeten tuinseizoen

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Om te groeien boven de grond moeten wortels ook groeien onder de grond. In september, oktober of november is de grond vaak nog warm en vochtig. Wortels van planten die in het najaar worden geplant kunnen al goed de grond ingroeien.

Ondergronds gaan plantenwortels een relatie aan met ondergrondse schimmels die mineralen afgeven. Planten die al in oktober/november in de grond gaan hebben en hebben een voorsprong op de planten die pas in april of mei in de (koude) grond worden geplant. De natuur voedt de bodem met vallende bladeren die bouwstoffen leveren voor nog meer groei. Als je in het najaar compost in de bodem werkt, dan worden de nutriënten verteerd door en opgeslagen in het humuscomplex in je bodem. Dat is als het ware de voorraadkast van je bodem, die bovendien zorgt voor een goede bodemstructuur waardoor de bodem wel vocht vast houdt maar niet te zompig wordt. In het voorjaar zijn die voedingsstoffen meteen beschikbaar voor je planten. Met gezonde planten als resultaat.

Alle vaste planten die winterhard zijn kunnen in het najaar de volle grond in. Bomen en heesters plant je liefst vanaf half november, als de sapstromen tot rust zijn gekomen en ze het minst last ondervinden van een verhuizing.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen. Om te groeien boven de grond moeten wortels ook groeien onder de grond. In september, oktober of november is de grond vaak nog […]

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie