Helende werking van tuinen centraal op Chelsea Flower Show

Land of Healing, Korean Mountain Light, ontwerp Jihae Hwang

Helende werking van tuinen centraal op Chelsea Flower Show

De showtuinen van de RHS Chelsea Flower Show 2023 vestigen opnieuw de aandacht op de helende werking van tuinen. Duurzame en natuurvriendelijke beplanting staat centraal in elk ontwerp, evenals de wijzen waarop tuinieren en tuinen een positieve bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid en welzijn, en aan het milieu. Daarnaast zullen creativiteit en verbeelding als immer de bezoekers weten te inspireren.

De tuin van de Royal Entomological Society, ontworpen door Chelsea Gold-winnaar Tom Massey is geïnspireerd op de rijke bio­diversiteit die te vinden is op braakliggende terreinen.

De Koreaanse ontwerper Jihae Hwang benadrukt hoe een natuurproject in haar thuisland heeft helpen te voorkomen dat inheemse planten uitsterven. Haar showtuin is geïnspireerd op de Korean Mountain Light garden waar meer dan 1.000 inheemse geneeskrachtige planten groeien.

Andere hoogtepunten van Show Garden zijn The Savills Garden van Mark Gregory, die laat zien hoe het verbouwen van je eigen voedsel de basis kan vormen van een gezonde levensstijl en The Nurture Landscapes Garden van Sarah Price, een koolstofarme tuin die teven een ode is aan de kunst van het tuinontwerpen en het ambacht van tuinieren.

De tuinen in de categorieën Sanctuary en All About Plants combineren een spirituele invulling met praktische tuinoplossingen. De Japanse Zen-filosofie en de rust van het Europese platteland passen perfect in de filosofie van de Sanctuary-tuinen. Zo is Hamptons Mediterranean Garden van Filippo Dester een landelijke familietuin met een buitenkeuken omgeven door eetbare planten, perfect om buiten te dineren. Terwijl de tuin van Kazuyuki Ishihara is geïnspireerd op de traditionele satoyama-landschappen in Japan.

In de categorie All About Plants zijn dit jaar zes tuinen ingedeeld, elle tuin is ontworpen in samenwerking met een charity instelling. De tuinen zullen voor minimaal 80% bestaan uit beplanting. Na de show zullen alle tuinen worden gesitueerd op door de goede doelen gekozen locaties.

RHS Chelsea Flower Show 2023 vindt plaats van 23 t/m 27 mei in Londen.

The Savills Garden, ontwerp Mark Gregory
The Royal Entomological Society Garden, van Tom Massey
Samaritans Listening Garden, ontwerp Darren Hawkes

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie