Habitat-creatie voor een natuurtuin vol beleving

Schopf-Birdies Tower

Habitat-creatie voor een natuurtuin vol beleving

Op 30 september opende de ‘Natuurtuin’ van Groencentrum Schopf in regio Nürnberg, Duitsland. Na twee jaar planning is het ontwerp de afgelopen maanden gerealiseerd.

De natuurtuin is een combinatie van kunst en natuur, met door ambachtslieden gemaakte designstukken. De tuin heeft een gevarieerde beplanting met inheemse houtachtige- en kruidige vaste planten en bloemenweiden. Hiermee vormt het ook een paradijs voor insecten en andere kleine dieren. Zo zijn er nectarplanten voor vlinders, een sandarium voor wilde bijen, voedselplanten voor rupsen, een hagedissenhotel en andere kenmerken toegerust op habitat-creatie. Hiermee wordt de tuin niet alleen mooi en divers, maar ook een rijke inspiratiebron voor praktische ideeën.

Deel dit bericht

Meer berichten

Met de nieuwe naam Bloemenpark Appeltern gaat Appeltern voor de wow-factor. Eigenaar Ben van Ooijen heeft er zin in. ‘We willen een meer verbindende factor worden binnen de branche, en voelen dat het enthousiasme daarvoor alleen maar groeiende is.’

Ook handel stemt ruim voor AVV: in januari hebben handelsbedrijven in ruime mate (74%) ingestemd met de invoering van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de collectieve activiteiten van Bloemenbureau Holland. Kwekers stemden eerder al met 78% voor een AVV. Daarmee is er voldoende draagvlak onder zowel kwekers als handelaren. Als vervolgens ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) later dit jaar akkoord gaat, zal de AVV vanaf 1 januari 2025 van kracht zijn.

Het zal geen verrassing zijn: in de periode van maart tot en met mei zijn tuinplanten en perkplanten over het algemeen de meest verkochte producten in tuincentra. Zoals te zien in de rechtergrafiek, wordt bijvoorbeeld 56% van de totale perkplantenomzet gerealiseerd in deze drie voorjaarsmaanden.

Tuinbranche Nederland heeft een aantal stellingen mee laten lopen met het standaard GfK consumentenonderzoek over het vergroenen van tuinen. Hoe staat de tuinbezitter tegenover de tuin vergroenen en hoe kijken ze aan tegen de benaming Groen Klimaatplein?

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarmee Tuinbranche Nederland nauw samenwerkt in de vergroening van de tuin, heeft Motivaction onderzoek gedaan naar de drempels én de motivaties van Nederlanders om hun tuin te vergroenen. Er zijn drie belangrijke knoppen om aan te draaien om tuinbezitters te motiveren hun tuin te vergroenen. De resultaten van de analyses van de onbewuste gedragbepalers laten zien dat bij de intentie om de tuin te ver­groenen het best kan worden in­gespeeld op de intrinsieke motivatie.

Na de succesvolle pilot editie bij GroenRijk ’t Haantje in Rijswijk en Intratuin Leeuwarden wil Tuinbranche Nederland dit voorjaar voor de tweede keer educatieve waterlabs organiseren bij verschillende Groene Klimaatpleinen in Nederland. Voor deze waterlabs kunnen tuincentra met een Groen Klimaatplein dienen als locatie. Het project vindt plaats in de periode van 20 maart t/m 20 juni en zal per locatie twee dagen in beslag nemen.

Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek onder 1.058 Nederlanders met een tuin en/of balkon blijkt dat 48 procent van alle Nederlandse balkon- en tuinbezitters kampt met warmteoverlast door klimaatverandering. Daarnaast zegt één op de drie ondervraagden last te hebben van wateroverlast door extreme regen. Een jaar geleden bedroeg dit nog slechts 24 procent. 

Op 4 maart is de de nieuwe Intratuin Hulst in Zeeuws Vlaanderengeopend. Het nieuw gebouwde tuincentrum is in totaal 6.500 vierkante meter, 1.500 vierkante meter meer dan de voormalige Intratuin/Life & Garden vestiging. Door de hoogte en de vernieuwende royale patio ontstaat er veel meer ruimtelijkheid, en ook talloze mogelijkheden om meer actie en diversiteit te creëren.

Laatste editie