Floriade Expo 2022

Fred Roest Floriade-Natural Pavilion-3608

Floriade Expo 2022

Van 14 april – 9 oktober was Almere het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Ondanks tegenslagen als gevolg van covid, een expowaardige Floriade waarin 32 landen en 40 nationale deelnemers participeerden middels innovaties, inspiratie en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Het thema: Growing Green Cities.

Al snel na de opening werd duidelijk dat het verwachte aantal van ruim 2 miljoen bezoekers bij lange na niet zou worden gehaald. Het zorgde voor veel negatieve publiciteit. Toch was de Floriade erg de moeite waard, zeker voor mensen uit de groenbranche of tuin- en bloemenliefhebbers. Uiteindelijk ontving Floriade Expo 685.189 bezoekers, internationale bezoekers kwamen uit maar liefst 96 landen.

Doelstelling van de founders was om structurele innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare groene steden samen te brengen, en dat lijkt gelukt. ‘Floriade draagt bij aan de economische waarde voor Almere en Nederland, en vergroot tevens het bewustzijn voor de zo belangrijke gezonde leefomgeving. Duizenden inspiraties maken deze Floriade tot kennisbron voor de toekomst’, aldus Hans Bakker,  directeur Floriade. Op de laatste expo-dag zijn in totaal 22 awards uitgereikt aan deelnemers vanwege hun bijdrage aan de Expo en de thema-invulling Growing Green Cities.

Gold Award Indoor – Dutch Innovation Experience
The Natural Pavilion bestaat voor 95% uit biobased materialen, veelal afkomstig uit Nederland, en toont de toekomst van woningbouw met als speerpunten duurzaamheid en circulariteit. ‘Een inkijk in technologieën en ideeën die kunnen participeren in een duurzame toekomst.’

Gold Award Landscape LipsGroen Tuinontwerp – Zintuigentuin
Een FeelGoodGarden ontwerp dat op een natuurlijke manier zintuigen prikkelt. ‘Lopend door deze tuin, voel je de energie ervan. De tuin is gebaseerd op onderzoek en ervaring, mensen voelen zich prettiger op een plek als deze, de tuin bereikt het hart.’ In deze categorie was er een zilveren award voor de duurzame spiraalvormige Wilde Weelde-tuin, The Voice of Urban Nature, biobased paviljoen Amsterdam en Almere, met inspirerende inheemse beplanting, ontving brons.

Foto's Fred Roest

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie