European Garden Award voor Tuinen Mien Ruys

Tuinen van Mien Ruys - fotografie Anita Meuleman 530903618

European Garden Award voor Tuinen Mien Ruys

De Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart hebben een eerste prijs behaald bij de European Garden Awards 2023 in de categorie Management erfgoedtuinen. De uitreiking was op 23 juni in de tuinen van Schloss Dyck in Jüchen, nabij Düsseldorf, Duitsland. De prestigieuze prijs is een grote erkenning en waardering voor het werk en inzet van het team van vele vrijwilligers en professionals.

Doordat Mien Ruys opgroeide op kwekerij Moerheim had ze een enorme kennis van vaste planten. Ze was vooral geïnteresseerd in het toepassen van al die vaste planten uit de kwekerij van haar vader. Op 20-jarige leeftijd begon ze met haar eerste ‘daad van tuinarchitectuur’, zoals ze dit later zou noemen. Ze gebruikte een strakke, rechte vormgeving en weelderige beplanting. In die stijl volgden vele ontwerpen en beplantingsplannen. Haar proeftuinen in Dedemsvaart waren 70 jaar lang haar laboratorium, hier experimenteerde ze met vormgeving, beplanting en materialen. Ze deed dat niet zozeer voor bezoekers, maar vooral voor zichzelf, om van te leren.

100 jaar
Volgend jaar bestaan de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart 100 jaar. Inmiddels heeft een deel van de tuinen een monumentstatus. Ze tonen het publiek een eeuw tuinarchitectuur in de stijl van Mien Ruys en de tuinen zijn inmiddels uitgegroeid tot een prachtige groene oase die nog steeds een bron van inspiratie is voor bezoekers.

Mien wilde altijd vooruit en keek nooit achterom. Desondanks zou ze vast blij zijn geweest dat de
Tuinen nog steeds bestaan en dat we nog steeds experimenten doen. ‘En nu zou ze vooral trots zijn met de Award als waardering van haar nalatenschap. En dat zijn wij ook’, aldus directeur Monique Bruins Slot namens de Tuinen.

Foto's Anita Meuleman

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie