Een groene tuin heeft gunstig effect op gezondheid

FR-Appeltern-voorjaar-7104001568

Een groene tuin heeft gunstig effect op gezondheid

Het vergroenen van bestaande tuinen is niet alleen belangrijk voor klimaatadaptatie en stedelijke biodiversiteit, maar lijkt ook van aanzienlijk belang voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek dat Wageningen University & Research (WUR) en het Nivel hebben gehouden naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid.

Het onderzoek Een groene tuin, een gezonde tuin?, naar de relatie tuinbezit, hoeveelheid tuingroen en aandoeningen, laat zien dat een groene tuin niet alleen belangrijk is voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van bewoners. De onderzoekers geven op basis van het onderzoek aan dat als de woningbouwopgave gerealiseerd wordt via verdichting in de vorm van appartementen, nog meer mensen het zonder privégroen bij huis moeten doen en dat dit aanzienlijke nadelige gevolgen voor de volksgezondheid kan hebben.

In het grootschalige onderzoek van WUR en het Nivel is gekeken naar het verband tussen enerzijds het hebben van een tuin bij huis en de hoeveelheid groen in die tuin, en anderzijds de mate van vóórkomen van klachten en aandoeningen zoals bekend bij de huisarts. Voor vrij veel aandoeningen wordt een gunstig verband gevonden met het hebben van een tuin, en voor nog meer aandoeningen met de hoeveelheid groen in die tuin.

‘De sterkte van de relaties die we hebben gevonden, is opvallend’, vertelt Sjerp de Vries, senior social scientist bij WUR en hoofdonderzoeker van ‘Een groene tuin, een gezonde tuin?’. ‘En deze uitkomst is ook zeker iets om rekening mee te houden bij de woningbouwopgave.’

In het onderzoek zijn 21 typen aandoeningen onderscheiden. Tuinbezit, ongeacht grootte en hoeveelheid groen, gaat bij 9 van de 21 aandoeningen gepaard met het minder voorkomen ervan. Het verband is het sterkst voor beroerte/hersenbloeding: onder mensen met een tuin bij huis is het vóórkomen ervan 15 procent lager dan onder mensen zonder een tuin. Voor één aandoening wordt een ongunstig verband met het tuinbezit gevonden (elleboog-, pols- en handklachten). Voor de overige 11 aandoeningen wordt geen verband gevonden.

Er is ook naar de hoeveelheid tuingroen gekeken, ingedeeld in vijf klassen. Dan is er voor 20 van de 21 aandoeningen sprake van een verband, met angststoornissen als enige uitzondering. Het bezitten van een tuin met minstens 50m² groen gaat bij 17 aandoeningen gepaard met het minder voorkomen ervan dan bij het niet beschikken over een tuin bij huis. Het verband is nu het sterkst voor darminfecties: onder mensen met minstens 50m² tuingroen is het vóórkomen ervan minstens 20% lager dan onder mensen zonder tuin. Op de tweede plaats komt beroerte/hersenbloeding met minstens 15% lager.

Alleen voor elleboog-, pols- en handklachten wordt een duidelijk negatief verband gevonden: onder mensen met tuingroen komt dit meer voor dan onder mensen zonder tuin. Voor de twee resterende aandoeningen is het patroon van het verband minder duidelijk.

Om de hoeveelheid groen in de tuin en de woonomgeving in beeld te brengen, is door WUR een groenbestand ontwikkeld op basis van digitale luchtfoto’s en gegevens van gemeenten over het aanwezige groen. Om de tuinen bij woningen vast te stellen, is gebruikgemaakt van Kadasterdata. De gezondheidsgegevens zijn afkomstig van elektronische patiënten­dossiers.

Ook Stichting Steenbreek en Tuinbranche Nederland hebben bijgedragen aan het onderzoek. Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland: ‘Dit onderzoek is zeer waardevol en de resultaten niet mis te verstaan. Bomen, struiken en planten zijn goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Wij zijn er trots op om aan dit onderzoek te hebben bijgedragen!’

Een samenvatting en het volledige rapport ‘Een groene tuin, een gezonde tuin?’ zijn gratis te downloa­den op www.tuinbranche.nl


Foto Fred Roest, De Tuinen van Appeltern

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie