Ebben Inspyrium wint Rooftop Award

Ebben-Daktuin-Next Level-Meesters in de tuin-DJI-211014-2

Ebben Inspyrium wint Rooftop Award

Begin juni ontving VIC Landscapes de Rooftop Award 2022 voor de multifunctionele daktuin van Ebben Inspyrium. De Rooftop Award is een initiatief van Rooftop Revolution met als missie het stimuleren van zoveel mogelijk duurzame en multifunctionele. Méér daktuinen biedt een oplossing voor de leefbaarheid van steden en voor het behoud van natuur in publieke ruimte.

Juryvoorzitter Arjen Ketting (MVRDV): ‘Dit dak heeft werkelijk alles in zich: een mooie vormgeving, afwisselende beplanting, een goede gebruiksfunctie, veel innovatieve elementen en veel aandacht voor natuur en biodiversiteit.’

De daktuin (1400 m2) biedt een visuele beleving en is een multifunctionele inspiratiebron met als uitgangspunt ecologie, duurzaamheid en natuurbehoud. Op zo’n acht meter hoogte is een organisch landschap gecreëerd met een grote verscheidenheid aan meerstammige bomen, bomen en struiken met eetbare vruchten, vaste planten, kruiden en gevelgroen. Maar ook zithoeken, een kas, een pergola, een windmolen en 3D geprinte banken ontbreken niet. Een zuurminnende hoek is ingericht met bos-, veen- en vossenbes, bergthee en gojibes. Hiervoor is zuurder daktuinsubstraat met turf toegepast.

De tuin heeft een grote educatieve waarde. Bezoekers kunnen al fietsende water pompen, dit toont de hoeveelheid energie die een boom nodig heeft om vocht vanuit de wortels naar de kroon te krijgen. Ook zijn in samenwerking met de TU Delft proefbakken geplaatst met de boomveer, een boom die niet met de wortels in de grond staat, maar in een speciale ophangconstructie, waardoor hij vrijwel overal geplaatst kan worden.

Daktuin Ebben Inspyrium in Cuijk, ontwerp van VIC Landscapes, keuze beplanting en bomen door Boomkwekerij Ebben. Groenprofessionals kunnen te allen tijde een rondleiding krijgen.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie