Duurzame Europese
eenmalige plantentray

Black plastic tray with pink Busy Lizzy plants for the garden

Duurzame Europese
eenmalige plantentray

Alleen al in Duitsland wordt het jaarlijkse verbruik van eenmalige plantentrays geschat op 300 miljoen. Het is dan ook een heuglijk feit dat na een voorbereiding van bijna anderhalf jaar acht grote sierteeltspelers een handtekening hebben gezet onder de oprichting van de Europese coöperatie Euro Plant Tray. VGB en BGI, brancheorganisaties voor de groothandel, FleuraMetz, Markenverband Bremen, Sagaflor én de internationale retailers OBI, Bauhaus en Hornbach hopen hiermee eindelijk een belangrijke duurzame stap te kunnen zetten binnen de sierteeltsector.

Doelstelling van de nieuwe organisatie is de plastic afvalstroom die nu nog verbonden is met de export van planten drastisch te reduceren door de invoering van een Europese meermalige standaard. De nieuwe coöperatie bouwt voort op het SIM-project (Stiftung Initiative Mehrweg) dat de afgelopen 1,5 jaar hard gewerkt heeft om de toekomstige implementatie van een herbruikbare plantentray in Europa mogelijk te maken. Brancheorganisatie VGB was hierbij vanaf het begin actief betrokken.

Inmiddels heeft zich binnen de nieuwe coöperatie een Bestuur en een Raad van Toezicht gevormd, waarbinnen VGB een actieve rol zal spelen. ‘Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om als ketenschakel actief te werken aan verduurzaming binnen de sector’, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken. ‘We moeten samen verantwoordelijkheid nemen!’

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie