Duurzame Dinsdag

Daan Bleichrodt en Ian Mostert van IVN Natuureducatie ontvangen de VHG Groenprijs 2022 van Arne Weverling namens Koninklijke VHG. Foto: Annemieke Bos.

Duurzame Dinsdag

Het initiatief ‘Tiny Forests’ van IVN Natuureducatie Amsterdam heeft op 6 september, tijdens Duurzame Dinsdag, de VHG Groenprijs 2022 ontvangen. De Groenprijs wordt elk jaar uitgereikt in samenwerking met de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) aan groene initiatieven die de natuur en mens dichter bij elkaar brengen. Zo hoopt de branchevereniging aandacht te trekken voor de waarde van de rol van natuurlijk groen in de verduurzaming van Nederland.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems mini-bos ter grootte van een tennisbaan. Met tot 40 soorten bomen en heesters zijn deze bosjes een paradijs voor insecten, vlinders en vogels. Daarnaast kan het op een schoolplein dienen als buitenlokaal voor kinderen om te leren over de natuur. Daarnaast heeft het voordelen voor verkoeling, waterberging, en de luchtkwaliteit. Tot nu toe zijn er al 250 minibossen aangelegd in Nederland.

Initiatiefnemer van het project Daan Bleichrodt is verheugd na de uitreiking van de prijs: ‘Ik ben al acht jaar bezig om samen met hoveniers, buurtbewoners, gemeenten en kinderen Tiny Forests aan te leggen. Samen maken we de stad groener en brengen we de natuur dichter bij kinderen.’

Het initiatief Duurzame Dinsdag is bedoeld om duurzame ideeën en initiatieven vanuit de maatschappij aan te wakker. Zo mocht Minister Rob Jetten namens het kabinet een koffer in ontvangst nemen met 300 duurzame initiatieven op het gebied van circulaire economie, voedsel, natuur, energie, klimaat of sociale innovatie.

Ook sprak Eva Rovers de ‘Duurzame Troontrede’ uit. Hierin gaf ze een pleidooi voor ‘het burgerberaad’: het kiezen van een willekeurige groep mensen om mee te praten over complexe maatschappelijke problemen om zo nieuw beleid te helpen vormen.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie