Duurzaamheid rondom orchideeën

IGCA-bezoek Orchidee Nederland_05

Duurzaamheid rondom orchideeën

Als deel van het IGCA 2022 congres ontving Orchidee Nederland op 1 september ruim 220 internationale tuincentrumeigenaren bij orchideeënkwekerij The Orchid Growers in Wateringen. Dit jaarlijks congres voor tuincentra wordt georganiseerd met als doel inspiratie, educatie en entertainment.

Het thema van het ICGA lag dit jaar op duurzaamheid. Orchidee Nederland selecteerde daarop voor het IGCA-congres drie thema’s rondom orchideeën: Duurzaamheid & Energie, Verpakkingen en Meerwaarde creëren. Volgens Astrid van der Helm, specialist Duurzaamheid bij Orchidee Nederland, is het IGCA-congres een ‘uitgelezen kans om de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid te delen met de tuincentrumeigenaren. Tevens biedt dit gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Waar lopen tuincentrumeigenaren tegenaan en op welke vlakken kunnen we elkaar versterken? Met deze waardevolle informatie kunnen wij weer verder met de verduurzaming’.

Op het congres werden onder andere ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van aardwarmteprojecten en energie­besparingen. Ook werden lessen gedeeld uit verduurzaming van ketentrajecten rondom verpakkingen en hoe er meerwaarde ge­creëerd kan worden met orchideeën – de bestverkochte bloeiende kamerplant bij tuincentra. Hierbij was er vooral interesse in hoe data vertaald kan worden richting uitgewerkte concepttafels en dit af te stemmen op diverse consumentengroepen.

Deel dit bericht

Meer berichten

Online bloemenverzender Topbloemen.nl stopt het netwerk van lokale bloemisten voor de distributie van online bestelde boeketten. De vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten in Nederland wordt ontbonden, officieel per 1 juli 2025. Een brief met die mededeling is volgens de NOS bij de aangesloten bloemisten bezorgd.

De deelnemende bedrijven pakten flink uit met gastvrije ontvangsten en mooie productpresentaties van onder andere intrigerende nieuwigheden op het gebied van pot- en perkplanten, volle parkeerplaatsen en dientengevolge stijgende bezoekerscijfers: het vier dagen durende event FlowerTrials 2024, 11-14 juni, was wederom succesvol.

Maar liefst 86% van de Nederlanders heeft op dit moment een huisdier of heeft er in het verleden een gehad blijkt uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo. Van katten tot aan vijvervissen is gezelligheid de belangrijkste motivatie om een huisdier te nemen, gevolgd door ‘onvoorwaardelijke vriendschap’. Ook vormen huisdieren een integraal onderdeel van het gezinsleven – waardoor ze zelfs de vakantieplannen beïnvloeden.  Het huisdierbezit in Nederland is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven: in bijna de helft van alle huishoudens lopen, vliegen of zwemmen één of meer dieren. Ook ‘interessante of mooie dieren’ en ‘fijn om voor een dier te zorgen’ worden aangevoerd als redenen om een huisdier te nemen. Bij honden staat ‘meer bewegen en actief bezigzijn’ hoog genoteerd (55%). 

Floramedia bestaat 100 jaar. Dit feestelijke feit werd nog eens kracht bijgezet door de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem-Alexander. Zonder meer een erkenning van Floramedia’s uitzonderlijke bijdrage aan de sector gedurende een eeuw. De officiële uitreiking vond plaats op 5 juni door burgemeester Jan Hamming.

Vanaf 1 maart 2024 is Intratuin Etten-Leur up & running. Eigenaar Freek Schalk van voorheen Life & Garden Etten-Leur, is enthousiast: ‘Het voelt alsof we een stoptrein zijn geweest die ineens bij een intercity moet aanhaken.’

GRS Retail en inkooporganisatie Prickels slaan de handen ineen om tuincentra in Nederland en België nog beter te bedienen. De gedeelde visie om tuincentra-eigenaren in hun vrije ondernemerschap te ondersteunen, gecombineerd met het streven om maximale waarde te bieden tegen minimale kosten, maakt de samenwerking een logische stap. Op 1 juli 2024 zal GRS Retail […]

Laatste editie