De wereldwijde tuinbranche in cijfers

Kremer Remscheid

De wereldwijde tuinbranche in cijfers

In juli 2022 heeft de International Garden Center Association (IGCA) zijn deelnemende-landenrapport uitgebracht, waarin het cijfers presenteert over de prestaties van de wereldwijde tuinbranche.

Hieruit blijkt dat vooral in Europa de economische omstandigheden voor tuincentra zwaar zijn. Vooral de inflatie valt op. Hier spant Tsjechië de kroon binnen de deelnemende landen, met een consumentenprijsindex cijfer van 17,2%. Hierna volgen Nederland (10,3%), Spanje (10,2%), Ierland, (9,1%) en Duitsland (7,5%). Tevens zegt meer dan 75 % van alle deelnemers moeite te hebben met het vinden van vakkundig personeel.

Wat betreft de deelnemers zijn de gemiddelde verkopen per klant het hoogste in de VS (€ 90), het laagst in Japan (€ 20), waarbij Nederland (€ 32) en Duitsland (€ 33,50) in de middenmoot zitten. Note: De kernassortimenten zijn per land wel significant anders. In de VS wordt ook het meest uitgeven aan advertenties en marketing, tot wel 10% van de omzet. Ter vergelijking, in Nederland is dit 3% en in Duitsland en Italië maar 2%.

Opvallend is dat Nederlandse tuincentra maar een klein deel van hun verkopen uit planten halen (24%), net als in Groot-Brittannië (18,75%). Dit staat in groot contrast met Canada (75%), de VS (65%) en zelfs met Duitsland (58,00%). Wel is Nederland koploper op het gebied van internetverkopen met 29% van alle inkopen online tegenover een internationaal gemiddelde van 11,28%. Alleen China heeft met 40% een hoger aantal onlineverkopen wegens de strenge lockdowns.

Als belangrijkste trends in de verkoopafdeling identificeert IGCA het belang van kleur, voornamelijk bij bloemen en planten, de populariteit van grow-your-own groenten en kruiden en de doorzettende voorliefde van consumenten voor kamerplanten. De voornaamste uitdagingen voor de branche liggen volgens de ICGA in de huidige weersontwikkelingen in verband met het klimaat, de onzekere economische situatie, het aannemen en behouden van geschikt personeel, het veranderende gedrag van consumenten en de omgang met overheidsregulering.

 

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie