Convenant voor versnelde reductie milieu-impact potgrond en substraten

Potgrond

Convenant voor versnelde reductie milieu-impact potgrond en substraten

Op 18 november heeft een brede coalitie van vijftien partijen een convenant getekend met vergaande doelstellingen gericht op de reductie van de milieuimpact van potgrond en substraten. De coalitie heeft afgesproken te komen tot een versnelling van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, hergebruik van substraten en verantwoorde veenwinning. Tevens komt er een consumenten voorlichtingscampagne over gebruikte grondstoffen en de milieuimpact van potgrond.

Partijen hebben ambitieuze doelstellingen afgesproken en nader geconcretiseerd voor 2025, 2030 en 2050. Zo is het doel voor 2025 te komen tot een groter gebruik van hernieuwbare grondstoffen (35% voor professionals, 60% voor consumentenmarkt) en het compostgebruik te verdubbelen tot 600.000 m3. Tevens wordt louter gebruikgemaakt van 100% verantwoord gewonnen veen (RPP-label of gelijkwaardig).

Voor 2030 wordt het hernieuwbare grondstoffenverbruik verder verhoogt tot 85% voor de consumentenmarkt. Voor de doelstelling van de professionele markt zal in 2023 een onafhankelijk onderzoek naar de beschikbaarheid en milieu-impact van grondstoffen inzicht en onderbouwing geven.

Voor 2050 is de doelstelling om alleen substraten die geen negatieve milieu-impact geven in de keten en CO2-neutraal zijn te gebruiken – met minimaal 95% hernieuwbare grondstoffen in het totale ketenvolume.

Ted Vollebregt, voorzitter VPN, geeft aan dat de grote winst van het convenant is dat ketenpartijen vanuit een gezamenlijke agenda de transitie gaan vormgeven. Het belang van substraten en de noodzaak tot verdere verduurzaming staat nóg prominenter op de kaart.

Frank van der Heide, directeur Tuinbranche Nederland: ‘We werken sectorbreed aan de vergroening van Nederland. Om daad­werkelijk stappen te zetten, is het belangrijk kritisch te kijken naar de producten die we hiervoor inzetten. In dit convenant formuleert de sector heldere doelen. De rol van de retail is om de consument hierin mee te nemen en hen te informeren en te adviseren.’

Foto: Pokon

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie