Tegeltax stuit op weerstand

05 NK Tegelwippen-IAMKAT

Tegeltax stuit op weerstand

Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek onder 1.058 Nederlanders met een tuin en/of balkon blijkt dat 48 procent van alle Nederlandse balkon- en tuinbezitters kampt met warmteoverlast door klimaatverandering. Daarnaast zegt één op de drie ondervraagden last te hebben van wateroverlast door extreme regen. Een jaar geleden bedroeg dit nog slechts 24 procent. 

De gevolgen van warmteoverlast worden vooral gevoeld in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (51 procent) en in het Oosten van Nederland (52 procent), terwijl wateroverlast door extreme regen voornamelijk voorkomt in het Zuiden van Nederland (40 procent).

Ondanks dat heeft nog altijd een kwart van alle ondervraagden een volledig versteende tuin. Dit is extra bijzonder omdat maar liefst negen op tien Nederlanders aangeven dat een groenere tuin bijdraagt aan een beter klimaat én een gezonde(re) leefomgeving. ‘Zeker voor steden en dorpen, waar de warmte gemakkelijker tussen de gebouwen blijft hangen, kan het vergroenen van tuinen en balkons al snel een groot verschil maken’, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek.  

Nederlanders met een modaal tot twee keer modaal inkomen zijn de grootste tegenstanders van een belasting op tegels in de tuin (63 procent). Van Dijk: ‘Een tegeltax is wat mij betreft niet een magische oplossing voor het grotere probleem. Het is aan iedereen: de overheid én de samenleving om door te pakken en onze leefomgeving stap-voor-stap te vergroenen en te werken aan een betere biodiversiteit. Het belangrijkste is dat we met zijn allen de handen uit de mouwen steken voor een groenere toekomst.’

Deel dit bericht

Meer berichten

Online bloemenverzender Topbloemen.nl stopt het netwerk van lokale bloemisten voor de distributie van online bestelde boeketten. De vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten in Nederland wordt ontbonden, officieel per 1 juli 2025. Een brief met die mededeling is volgens de NOS bij de aangesloten bloemisten bezorgd.

De deelnemende bedrijven pakten flink uit met gastvrije ontvangsten en mooie productpresentaties van onder andere intrigerende nieuwigheden op het gebied van pot- en perkplanten, volle parkeerplaatsen en dientengevolge stijgende bezoekerscijfers: het vier dagen durende event FlowerTrials 2024, 11-14 juni, was wederom succesvol.

Maar liefst 86% van de Nederlanders heeft op dit moment een huisdier of heeft er in het verleden een gehad blijkt uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo. Van katten tot aan vijvervissen is gezelligheid de belangrijkste motivatie om een huisdier te nemen, gevolgd door ‘onvoorwaardelijke vriendschap’. Ook vormen huisdieren een integraal onderdeel van het gezinsleven – waardoor ze zelfs de vakantieplannen beïnvloeden.  Het huisdierbezit in Nederland is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven: in bijna de helft van alle huishoudens lopen, vliegen of zwemmen één of meer dieren. Ook ‘interessante of mooie dieren’ en ‘fijn om voor een dier te zorgen’ worden aangevoerd als redenen om een huisdier te nemen. Bij honden staat ‘meer bewegen en actief bezigzijn’ hoog genoteerd (55%). 

Floramedia bestaat 100 jaar. Dit feestelijke feit werd nog eens kracht bijgezet door de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem-Alexander. Zonder meer een erkenning van Floramedia’s uitzonderlijke bijdrage aan de sector gedurende een eeuw. De officiële uitreiking vond plaats op 5 juni door burgemeester Jan Hamming.

Vanaf 1 maart 2024 is Intratuin Etten-Leur up & running. Eigenaar Freek Schalk van voorheen Life & Garden Etten-Leur, is enthousiast: ‘Het voelt alsof we een stoptrein zijn geweest die ineens bij een intercity moet aanhaken.’

GRS Retail en inkooporganisatie Prickels slaan de handen ineen om tuincentra in Nederland en België nog beter te bedienen. De gedeelde visie om tuincentra-eigenaren in hun vrije ondernemerschap te ondersteunen, gecombineerd met het streven om maximale waarde te bieden tegen minimale kosten, maakt de samenwerking een logische stap. Op 1 juli 2024 zal GRS Retail […]

Laatste editie