Pientere Tuinen geeft inzicht en steunt onderzoek

csm_PT-sensor-in-tuin_a06d235be6

Pientere Tuinen geeft inzicht en steunt onderzoek

Tijdens de Week van de Groene Tuin (4 t/m 10 april ) was de start van het participatie project Pientere Tuinen in Utrecht. Hierbij zijn acht organisaties betrokken waaronder WeCity, NL Greenlabel en Stichting Steenbreek.

Pientere Tuinen verzamelt data middels de inzet van slimme technologie waarmee ‘t gaat meten, onderzoeken en zorgen voor een grotere bewustwording van het belang van een groene tuin. Pientere Tuinen is het grootste ‘citizen science’ project in Nederland waarbinnen verschillende doelstellingen worden verbonden.

Inmiddels hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een groene tuin vele voordelen biedt. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Een groene tuin draagt daarmee bij aan een gezonde leefomgeving. Het project Pientere Tuinen heeft tot doel om deze voordelen beter in kaart te brengen en tuinbezitters hiervan bewuster te maken en te helpen om ze aan te zetten tot acties.

Tuinbezitters die willen meedoen met Pientere Tuinen, kunnen hun tuin aanmelden via pienteretuinen.nl/deelnemers. Indien geselecteerd ontvangen ze een gratis startpakket met een bodemsensor die drie jaar lang de maaiveldtemperatuur en bodemvochtigheid meet. Deze sensor geeft informatie over de bodemkwaliteit in de betreffende tuin, op basis hiervan krijgt de tuinbezitter gerichte tuintips en voorlichting. De data worden inzichtelijk gepresenteerd op een persoonlijk account van Mijn Pientere Tuin. Deelnemers hebben daarmee een slimme monitor voor hun tuin én toegang tot kennis en concrete adviezen.

Tevens worden dezelfde data gebruikt voor twee meerjarige landelijke onderzoeksprogramma’s. In samenwerking met RIVM onderzoekt Stichting Steenbreek factoren die van invloed zijn op hittestress, verdroging en wateroverlast.

Van Hall Larenstein University of Applied Science doet daarnaast onderzoek naar gedragsfactoren die vergroening beïnvloeden en positieve interventiestrategieën die helpen vergroening te stimuleren.

Deel dit bericht

Meer berichten

Online bloemenverzender Topbloemen.nl stopt het netwerk van lokale bloemisten voor de distributie van online bestelde boeketten. De vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten in Nederland wordt ontbonden, officieel per 1 juli 2025. Een brief met die mededeling is volgens de NOS bij de aangesloten bloemisten bezorgd.

De deelnemende bedrijven pakten flink uit met gastvrije ontvangsten en mooie productpresentaties van onder andere intrigerende nieuwigheden op het gebied van pot- en perkplanten, volle parkeerplaatsen en dientengevolge stijgende bezoekerscijfers: het vier dagen durende event FlowerTrials 2024, 11-14 juni, was wederom succesvol.

Maar liefst 86% van de Nederlanders heeft op dit moment een huisdier of heeft er in het verleden een gehad blijkt uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo. Van katten tot aan vijvervissen is gezelligheid de belangrijkste motivatie om een huisdier te nemen, gevolgd door ‘onvoorwaardelijke vriendschap’. Ook vormen huisdieren een integraal onderdeel van het gezinsleven – waardoor ze zelfs de vakantieplannen beïnvloeden.  Het huisdierbezit in Nederland is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven: in bijna de helft van alle huishoudens lopen, vliegen of zwemmen één of meer dieren. Ook ‘interessante of mooie dieren’ en ‘fijn om voor een dier te zorgen’ worden aangevoerd als redenen om een huisdier te nemen. Bij honden staat ‘meer bewegen en actief bezigzijn’ hoog genoteerd (55%). 

Floramedia bestaat 100 jaar. Dit feestelijke feit werd nog eens kracht bijgezet door de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem-Alexander. Zonder meer een erkenning van Floramedia’s uitzonderlijke bijdrage aan de sector gedurende een eeuw. De officiële uitreiking vond plaats op 5 juni door burgemeester Jan Hamming.

Vanaf 1 maart 2024 is Intratuin Etten-Leur up & running. Eigenaar Freek Schalk van voorheen Life & Garden Etten-Leur, is enthousiast: ‘Het voelt alsof we een stoptrein zijn geweest die ineens bij een intercity moet aanhaken.’

GRS Retail en inkooporganisatie Prickels slaan de handen ineen om tuincentra in Nederland en België nog beter te bedienen. De gedeelde visie om tuincentra-eigenaren in hun vrije ondernemerschap te ondersteunen, gecombineerd met het streven om maximale waarde te bieden tegen minimale kosten, maakt de samenwerking een logische stap. Op 1 juli 2024 zal GRS Retail […]

Laatste editie