Pientere Tuinen geeft inzicht en steunt onderzoek

csm_PT-sensor-in-tuin_a06d235be6

Pientere Tuinen geeft inzicht en steunt onderzoek

Tijdens de Week van de Groene Tuin (4 t/m 10 april ) was de start van het participatie project Pientere Tuinen in Utrecht. Hierbij zijn acht organisaties betrokken waaronder WeCity, NL Greenlabel en Stichting Steenbreek.

Pientere Tuinen verzamelt data middels de inzet van slimme technologie waarmee ‘t gaat meten, onderzoeken en zorgen voor een grotere bewustwording van het belang van een groene tuin. Pientere Tuinen is het grootste ‘citizen science’ project in Nederland waarbinnen verschillende doelstellingen worden verbonden.

Inmiddels hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een groene tuin vele voordelen biedt. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Een groene tuin draagt daarmee bij aan een gezonde leefomgeving. Het project Pientere Tuinen heeft tot doel om deze voordelen beter in kaart te brengen en tuinbezitters hiervan bewuster te maken en te helpen om ze aan te zetten tot acties.

Tuinbezitters die willen meedoen met Pientere Tuinen, kunnen hun tuin aanmelden via pienteretuinen.nl/deelnemers. Indien geselecteerd ontvangen ze een gratis startpakket met een bodemsensor die drie jaar lang de maaiveldtemperatuur en bodemvochtigheid meet. Deze sensor geeft informatie over de bodemkwaliteit in de betreffende tuin, op basis hiervan krijgt de tuinbezitter gerichte tuintips en voorlichting. De data worden inzichtelijk gepresenteerd op een persoonlijk account van Mijn Pientere Tuin. Deelnemers hebben daarmee een slimme monitor voor hun tuin én toegang tot kennis en concrete adviezen.

Tevens worden dezelfde data gebruikt voor twee meerjarige landelijke onderzoeksprogramma’s. In samenwerking met RIVM onderzoekt Stichting Steenbreek factoren die van invloed zijn op hittestress, verdroging en wateroverlast.

Van Hall Larenstein University of Applied Science doet daarnaast onderzoek naar gedragsfactoren die vergroening beïnvloeden en positieve interventiestrategieën die helpen vergroening te stimuleren.

Deel dit bericht

Meer berichten

IPM Essen heeft een nieuw forum gepland in het jonge planten­gebied in hal 2: van 28 tot en met 31 januari 2025 kunnen veredelaars en kwekers van jonge planten op Messe Essen informatie uitwisselen over de toekomstige thema’s van deze belangrijke interface in de tuinbouw. ​​‘Op IPM Essen willen we een ontmoetingsplaats bieden in het centrum van het jonge plantengebied waar actuele onderwerpen en oplossingen kunnen worden besproken met experts en producenten, evenals kennis en knowhow kunnen worden doorgegeven’, legt IPM-projectmanager Andrea Hölker uit.

Vanaf heden is er per kwartaal een specifiek prijsindexcijfer voor de groenbranche beschikbaar op de website van CBS. Dit prijsindexcijfer ‘landschapsverzorging’ biedt groenondernemers de mogelijkheid om een betrouwbare en sectorspecifieke referentie te gebruiken voor hun prijsindexering. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de transparantie en eenduidigheid binnen de sector.

Pets Place opent deze zomer een flagshipstore (2.100 m²) in The Wall, het rode winkelcentrum langs de A2 ter hoogte van Utrecht. Het nieuwe filiaal komt in het voormalige pand van BCC.

‘Intratuin is bezig om in alle winkels de Samen Groen Bezig route uit te rollen. Voor de opening van IT in Hulst in maart zijn een aantal borden opgehangen met informatie over duurzaam tuinieren maar al snel werd duidelijk dat meer uitingen nodig waren omdat er heel veel relevante onder­werpen zijn.

Van 3 tot 11 augustus was het Singapore Garden Festival 2024. Een groots event met diverse competities op het gebied van tuinontwerp en bloemsierkunst.

Nadat het herfstblad gevallen is komt er letterlijk een eind aan een kleurrijk seizoen: tuin, balkon en of terras zien grauw en grijs. Met groenblijvers geef je de tuin een permanent groene uitstraling, ook in herfst en winter. Evergreens kun je uiteraard ook in potten planten.

Laatste editie