Pientere Tuinen geeft inzicht en steunt onderzoek

csm_PT-sensor-in-tuin_a06d235be6

Pientere Tuinen geeft inzicht en steunt onderzoek

Tijdens de Week van de Groene Tuin (4 t/m 10 april ) was de start van het participatie project Pientere Tuinen in Utrecht. Hierbij zijn acht organisaties betrokken waaronder WeCity, NL Greenlabel en Stichting Steenbreek.

Pientere Tuinen verzamelt data middels de inzet van slimme technologie waarmee ‘t gaat meten, onderzoeken en zorgen voor een grotere bewustwording van het belang van een groene tuin. Pientere Tuinen is het grootste ‘citizen science’ project in Nederland waarbinnen verschillende doelstellingen worden verbonden.

Inmiddels hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een groene tuin vele voordelen biedt. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Een groene tuin draagt daarmee bij aan een gezonde leefomgeving. Het project Pientere Tuinen heeft tot doel om deze voordelen beter in kaart te brengen en tuinbezitters hiervan bewuster te maken en te helpen om ze aan te zetten tot acties.

Tuinbezitters die willen meedoen met Pientere Tuinen, kunnen hun tuin aanmelden via pienteretuinen.nl/deelnemers. Indien geselecteerd ontvangen ze een gratis startpakket met een bodemsensor die drie jaar lang de maaiveldtemperatuur en bodemvochtigheid meet. Deze sensor geeft informatie over de bodemkwaliteit in de betreffende tuin, op basis hiervan krijgt de tuinbezitter gerichte tuintips en voorlichting. De data worden inzichtelijk gepresenteerd op een persoonlijk account van Mijn Pientere Tuin. Deelnemers hebben daarmee een slimme monitor voor hun tuin én toegang tot kennis en concrete adviezen.

Tevens worden dezelfde data gebruikt voor twee meerjarige landelijke onderzoeksprogramma’s. In samenwerking met RIVM onderzoekt Stichting Steenbreek factoren die van invloed zijn op hittestress, verdroging en wateroverlast.

Van Hall Larenstein University of Applied Science doet daarnaast onderzoek naar gedragsfactoren die vergroening beïnvloeden en positieve interventiestrategieën die helpen vergroening te stimuleren.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie