Nederlanders onwetend over verduurzamen tuin

Het-afkoppelen-van-de-regenpijp-c-Milieu-Centraal

Nederlanders onwetend over verduurzamen tuin

Ruim 80% van de Nederlandse tuinbezitters weet niet hoe ze hun tuin kunnen verduurzamen. Terwijl 73% van hen de zorg voor de natuur in eigen omgeving wel belangrijk vindt. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door Motivaction in opdracht van Milieu Centraal onder 1.005 tuinbezitters (18-80 jaar).

Tijdens de vijfde editie van de Week van de Groene Tuin is een belangrijk doel dat Nederlanders geïnspireerd worden om de tuin te verduurzamen, want meer dan 40% van de tuinbezitters wil meer weten over wat ze zelf kunnen in geval van droogte en extreme neerslag.

Sanne Janssen, expert duurzaam tuinieren bij Milieu Centraal; ‘Veel Nederlanders staan er niet bij stil dat een kleine aanpassing in de tuin een grote impact kan hebben. Bijvoorbeeld het afkoppelen van de regenpijp is een éénmalige handeling die op de lange termijn grote voordelen heeft. Ook geeft het opvangen van regenwater in je tuin een goed gevoel. En laat het nou bijna 200 dagen per jaar in Nederland regenen.’

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft zijn regenpijp niet afgekoppeld. En heeft een derde van de tuinbezitters nog nooit over deze handeling nagedacht. Van degenen die hun regenpijp nog niet hebben afgekoppeld, is 12% daartoe bereid en 44% misschien. Na uitleg over het nut en de relevantie van het afkoppelen van de regenpijp, neemt de bereidheid om dit te doen met 10% toe. Men wil duurzaam omgaan met regenwater (34%), de tuin aanpassen aan droogte en extreme regenbuien (30%) en goed zorgen voor de tuin (29%). Een stappenplan hoe je de afkoppeling zelf, veilig en voordelig kunt uitvoeren vind je op weekvandegroenetuin.nl/afkoppelen.

Deel dit bericht

Meer berichten

Inspiratie voor een feestelijke thuisomgeving: daar draaien de tuincentra hun hand niet voor om gezien de vele uitbundige en uitgebreide kerstshows die in het hele land talloze bezoekers trekken. De crux is het krijgen van een goede balans tussen beleving en handel – iets wat de tuincentra steeds beter in de vingers lijken te hebben. De vele handel staat overzichtelijk opgesteld in stellingen en draadmanden; zo voor het pakken. Want die mooie sfeerpresentaties moeten vooral ook de koopknop triggeren. ‘Dit jaar nog meer handel ingekocht omdat we daarvan vorig jaar soms wat tekort kwamen’, zegt Mark Hendriksen van Intratuin Deventer. Wat we daar, en in de rest van het land, kunnen beleven laten we zien in deze kerstshow compilatie.

De kerstshowkoorts waart al enkele weken door tuincentrumland. Er wordt in het hele land – van noord naar zuid – koortsachtig gewerkt aan de opbouw van de kerstshows. Het belooft weer een heel spektakel te worden waar mensen ook dit jaar weer van heinde en verre naar toe zullen reizen. TuinZaken nam alvast een kijkje achter de schermen bij de kerstshows van Intratuin Duiven en bij Tuincentrum Leurs in Venlo.

De najaarseditie van de no nonsens groene vakbeurs gericht op de handel, Plantarium|Groen-Direkt, was succesvol blijkens de positieve handelsstemming en tevreden exposanten. De combinatie Plantarium|Groen-Direkt heeft, met de 230 stands, aantrekkingskracht op het groene vakpubliek – de beursvloer was beide dagen goed gevuld met bezoek.

Tuinbranche Nederland presenteerde eerder dit jaar al de drie tuintrends van 2025 waarbij klimaatbestendigheid de basis vormt. De trends Cosmic Future, Slow Life en Unique Utopia hebben een verschillende uitstraling. Ook kan een klimaatbestendige tuin anno 2025 zowel een wilde uitstraling als een strak ontwerp hebben. Nieuwe sfeerbeelden tonen hoe tuinplanten, struiken en bomen daarbij sfeerbepalend zijn.

De 25 finalisten voor de Glazen Tulp Awards 2024-2025 zijn bekend. Kwekers kweken met passie en zetten dit product vervolgens met zorg in de markt. Reden dat kwekers noviteiten en concepten graag onder de aandacht brengen.

Webshop Topbloemen.nl, onderdeel van Topgeschenken.nl, gaf in juni aan de vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten uiterlijk per 30 juni 2025 te ontbinden om voortaan de logistiek vanuit eigen regionale distributiecentra te regelen.

Megan James (28) is de nieuwe medewerker van Tuinbranche Nederland op het thema duurzaamheid. ‘Ik kom uit de regio Utrecht en woon samen met mijn vriend Olivier en teckel Gina. In mijn vrije tijd ben ik graag actief door te wandelen in de natuur, te sporten en te repeteren met mijn theatergroep.’

Gerecycled afval als basis voor meer natuur in de stad klinkt u­topischer dan het in werkelijkheid is. The Urban Jungle Project ontwikkelde in samenwerking met de 3D print experts van 10XL constructies uit 100% gerecycled consumentenafval voor de toepassing van bomen, struiken en vaste planten op daken, straten en pleinen.

Dit jaar start Smiemans Projecten met de bouw van een ambitieus project voor de grootste botanische tuin in Zweden, Botaniska trädgård in Göteborg dat jaarlijks door 600.000 bezoekers wordt bezocht, het terrein is in totaal 75 hectare groot.

Laatste editie