‘Kroeglopers’ planten voor meer biodiversiteit

Sprinklr-Biologische planten hebben extra sterke wortels fotocredits- Sprinklr

‘Kroeglopers’ planten voor meer biodiversiteit

De biodiversiteit holt achteruit. Het gaat slecht met insecten, met wilde dieren, met alle natuur. Wat je zelf kunt doen is tegels verwijderen, graszoden uitsteken en een klein stukje groen aanleggen met biologische planten. Elke vierkante meter telt.

Inheemse planten komen van nature in Nederland voor en zijn extra goed voor bijen en andere insecten. Planten en insecten zijn samen geëvolueerd, waardoor sommige planten en insecten elkaar nodig hebben om te leven. Sommige rupsen eten alleen blad van één specifieke plant. Is de plant er niet meer, dan sterft de vlinder uit. Meer inheemse planten in de tuin of op het balkon zorgen voor meer biodiversiteit.

Ook een natuurlijke haag als afscheiding in de tuin is een goed idee qua biodiversiteit. Door de (inheemse) bomen en heesters dicht bij elkaar te planten verbetert de kwaliteit van de bodem snel. Binnen twee jaar staat er dan een natuurlijke haag waarin vogels en egels bescherming en eten vinden.

Sprinklr komt met oplossingen voor meer biodiversiteit in de vorm van kant-en-klare plantenpakketten. Zoals het Voedselbosje waarmee je weinig tuinwerk hebt (de natuur doet zijn werk) en toch kunt eten uit eigen tuin. De vijftien verschillende heesters, bessenstruiken en kruiden vormen samen een voedselbos in het klein. De planten groeien in verschillende lagen, van heester tot bodembedekker, en werken onderling goed samen door snelle bodemverbetering, vastleggen van CO2 én vormen een fijne omgeving voor insecten en vogels.

Een andere oplossing is het vlinderpakket; vijf vaste planten die aantrekkelijk zijn voor ‘kroeglopers’. Vlindersoorten die nectar halen bij allerlei soorten bloemen en van tuin naar berm en terug vliegen zoals Dagpauwoog, Atalanta, Kleine Vos, Klein Koolwitje, Distelvlinder, Dikkopje, Koninginnenpage en nachtvlinders.

Zo is het pijpenstrootje (Molinia) een waardplant voor meerdere vlindersoorten. Of de vlinders langs­komen hangt uiteraard ook af van de omgeving.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie