Intratuin tuin- en voorjaarstrends 2023

Intratuin Tuinmeubel 23 188976 HR

Intratuin tuin- en voorjaarstrends 2023

Dit jaar geldt: hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Zo creëer je een plek waar bijen en vlinders zich thuis voelen én de biodiversiteit bevordert. Intratuin biedt frisse inspiratie en deelt de trends van dit tuinseizoen. Ga voor een oase van rust met luxe uitstraling, een tropisch paradijs met kleurrijke prints óf laat de natuur zijn gang gaan.

#1 LUSH LIVING
De Lush Living trend staat in het teken van het vinden van rust, balans en ontspanning in een natuurlijke buitenruimte die luxe en ontspannen aanvoelt. Dit creëer je door een goede mix van natuurlijke elementen, accessoires in vergrijsde pasteltinten en véél groen.

Minimalistische tuinmeubelen en accessoires in rustgevende vormen gemaakt van natuurlijke, luxe en verfijnde materialen zoals tuinstoelen van mangohout, plantenbakken van metaal of een grote groene glazen vaas. De kleuren zijn evenwichtig en lopen in elkaar over. Bruin – van licht tot donker – vormt de basis, aangevuld met pasteltinten zoals (vergrijsd-)groen. Zo wordt de tuin een plek om tot rust te komen.

Het groen komt in verschillende tinten, groeit verticaal of in strakke lijnen voor een kalm effect. Lush Living Planten: bodembedekker Carex – laagblijvend gras met smalle bladeren. Schalen met waterplantjes hebben een rustgevend effect, evenals Hosta in honderden vormen en groentinten en de Japanse notenboom, Ginkgo biloba ‘Mariken’, met waaiervormig blad.

Agapanthus is een echte zonaanbidder voor op het terras of balkon met in de zomer prachtige paarse, blauwe of witte bloemen op lange stengels. De geur van de paarsblauwe Salvia nemorosa zorgt voor een instant zen-gevoel. Ornithogalum heeft piramidevormige bloemen en de stevige palm Yucca rostrata is een echte eyecatcher.

#2 NATURE LOVE
Wordt één met de natuur in je tuin. De natuur krijgt alle ruimte, regels en strakke kaders worden zo veel mogelijk losgelaten. Denk aan natuurlijke begroeiing en een levendige biodiversiteit door een mix van verschillende planten. 

Verschillende groentinten in combinatie met rustige, warme natuurlijke kleuren, diverse bruintinten, oranje, steenrood en antracietgrijs zorgen voor een vertrouwd gevoel. Natuurlijke milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, jute en zeegras zijn met aandacht voor handwerk en ambacht gekozen. In de tuinaccessoires en -meubelen zie je gevlochten en geweven structuren.

Groene tuinplanten zoals tuinvarens kunnen in de grond geplant of weelderig tegen de muur groeien. Dipladenia is een snelgroeiende klimmer, bananenplant een eyecatcher die flink kan groeien. Bamboe, geeft de tuin direct een levendige look en Heuchera is met z’n mooie bruinrode bladeren, perfect als bodembedekker. Acer, Japanse esdoorn, is sierlijk en heeft spectaculaire herfstkleuren. Calycanthus, de specerijenstruik, heeft heerlijk kruidig riekende bloemen. Vingerhoedskruid (Digitalis) is aantrekkelijk voor hommels en bijen; goed voor de biodiversiteit.


#3 TROPICAL LIFE
De tuin komt tot leven met kleurrijke prints en exotisch groen, vanuit luie stoel of hangmat ervaar je het ultieme vakantiegevoel. De basis bestaat uit verschillende groentinten met opvallende kleurrijke elementen uit de natuur. Planten en bloemen met felle kleuren, fruitbomen, palmbladeren en cactussen.

Naast groen zijn er accenten in paars, roze, geel, blauw en rood. Een bont palet met neutraal grijs als uitgangspunt. Ook het interieur voor buiten is opvallend. Parasols met franjes, kussens met dessins en meubels van natuurlijke materialen zoals rotan en raffia.

Opvallende tropical life planten zoals cactusvijg, en citroenboompje passen perfect in een exotisch oord. Fuchsia’s met sierlijke felroze bloemen, Bougainvillea en geraniums voor een vrolijke buitenruimte. Palmboom, Trachycarpus fortunei, geeft het ultieme vakantiegevoel. Spice it up met pepers en een bonte mix zomerbloeiers.

Deel dit bericht

Meer berichten

Online bloemenverzender Topbloemen.nl stopt het netwerk van lokale bloemisten voor de distributie van online bestelde boeketten. De vaste samenwerking met 83 lokale bloemisten in Nederland wordt ontbonden, officieel per 1 juli 2025. Een brief met die mededeling is volgens de NOS bij de aangesloten bloemisten bezorgd.

De deelnemende bedrijven pakten flink uit met gastvrije ontvangsten en mooie productpresentaties van onder andere intrigerende nieuwigheden op het gebied van pot- en perkplanten, volle parkeerplaatsen en dientengevolge stijgende bezoekerscijfers: het vier dagen durende event FlowerTrials 2024, 11-14 juni, was wederom succesvol.

Maar liefst 86% van de Nederlanders heeft op dit moment een huisdier of heeft er in het verleden een gehad blijkt uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo. Van katten tot aan vijvervissen is gezelligheid de belangrijkste motivatie om een huisdier te nemen, gevolgd door ‘onvoorwaardelijke vriendschap’. Ook vormen huisdieren een integraal onderdeel van het gezinsleven – waardoor ze zelfs de vakantieplannen beïnvloeden.  Het huisdierbezit in Nederland is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven: in bijna de helft van alle huishoudens lopen, vliegen of zwemmen één of meer dieren. Ook ‘interessante of mooie dieren’ en ‘fijn om voor een dier te zorgen’ worden aangevoerd als redenen om een huisdier te nemen. Bij honden staat ‘meer bewegen en actief bezigzijn’ hoog genoteerd (55%). 

Floramedia bestaat 100 jaar. Dit feestelijke feit werd nog eens kracht bijgezet door de verlening van het predicaat ‘Koninklijk’ door Koning Willem-Alexander. Zonder meer een erkenning van Floramedia’s uitzonderlijke bijdrage aan de sector gedurende een eeuw. De officiële uitreiking vond plaats op 5 juni door burgemeester Jan Hamming.

Vanaf 1 maart 2024 is Intratuin Etten-Leur up & running. Eigenaar Freek Schalk van voorheen Life & Garden Etten-Leur, is enthousiast: ‘Het voelt alsof we een stoptrein zijn geweest die ineens bij een intercity moet aanhaken.’

GRS Retail en inkooporganisatie Prickels slaan de handen ineen om tuincentra in Nederland en België nog beter te bedienen. De gedeelde visie om tuincentra-eigenaren in hun vrije ondernemerschap te ondersteunen, gecombineerd met het streven om maximale waarde te bieden tegen minimale kosten, maakt de samenwerking een logische stap. Op 1 juli 2024 zal GRS Retail […]

Laatste editie