Intratuin tuin- en voorjaarstrends 2023

Intratuin Tuinmeubel 23 188976 HR

Intratuin tuin- en voorjaarstrends 2023

Dit jaar geldt: hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Zo creëer je een plek waar bijen en vlinders zich thuis voelen én de biodiversiteit bevordert. Intratuin biedt frisse inspiratie en deelt de trends van dit tuinseizoen. Ga voor een oase van rust met luxe uitstraling, een tropisch paradijs met kleurrijke prints óf laat de natuur zijn gang gaan.

#1 LUSH LIVING
De Lush Living trend staat in het teken van het vinden van rust, balans en ontspanning in een natuurlijke buitenruimte die luxe en ontspannen aanvoelt. Dit creëer je door een goede mix van natuurlijke elementen, accessoires in vergrijsde pasteltinten en véél groen.

Minimalistische tuinmeubelen en accessoires in rustgevende vormen gemaakt van natuurlijke, luxe en verfijnde materialen zoals tuinstoelen van mangohout, plantenbakken van metaal of een grote groene glazen vaas. De kleuren zijn evenwichtig en lopen in elkaar over. Bruin – van licht tot donker – vormt de basis, aangevuld met pasteltinten zoals (vergrijsd-)groen. Zo wordt de tuin een plek om tot rust te komen.

Het groen komt in verschillende tinten, groeit verticaal of in strakke lijnen voor een kalm effect. Lush Living Planten: bodembedekker Carex – laagblijvend gras met smalle bladeren. Schalen met waterplantjes hebben een rustgevend effect, evenals Hosta in honderden vormen en groentinten en de Japanse notenboom, Ginkgo biloba ‘Mariken’, met waaiervormig blad.

Agapanthus is een echte zonaanbidder voor op het terras of balkon met in de zomer prachtige paarse, blauwe of witte bloemen op lange stengels. De geur van de paarsblauwe Salvia nemorosa zorgt voor een instant zen-gevoel. Ornithogalum heeft piramidevormige bloemen en de stevige palm Yucca rostrata is een echte eyecatcher.

#2 NATURE LOVE
Wordt één met de natuur in je tuin. De natuur krijgt alle ruimte, regels en strakke kaders worden zo veel mogelijk losgelaten. Denk aan natuurlijke begroeiing en een levendige biodiversiteit door een mix van verschillende planten. 

Verschillende groentinten in combinatie met rustige, warme natuurlijke kleuren, diverse bruintinten, oranje, steenrood en antracietgrijs zorgen voor een vertrouwd gevoel. Natuurlijke milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, jute en zeegras zijn met aandacht voor handwerk en ambacht gekozen. In de tuinaccessoires en -meubelen zie je gevlochten en geweven structuren.

Groene tuinplanten zoals tuinvarens kunnen in de grond geplant of weelderig tegen de muur groeien. Dipladenia is een snelgroeiende klimmer, bananenplant een eyecatcher die flink kan groeien. Bamboe, geeft de tuin direct een levendige look en Heuchera is met z’n mooie bruinrode bladeren, perfect als bodembedekker. Acer, Japanse esdoorn, is sierlijk en heeft spectaculaire herfstkleuren. Calycanthus, de specerijenstruik, heeft heerlijk kruidig riekende bloemen. Vingerhoedskruid (Digitalis) is aantrekkelijk voor hommels en bijen; goed voor de biodiversiteit.


#3 TROPICAL LIFE
De tuin komt tot leven met kleurrijke prints en exotisch groen, vanuit luie stoel of hangmat ervaar je het ultieme vakantiegevoel. De basis bestaat uit verschillende groentinten met opvallende kleurrijke elementen uit de natuur. Planten en bloemen met felle kleuren, fruitbomen, palmbladeren en cactussen.

Naast groen zijn er accenten in paars, roze, geel, blauw en rood. Een bont palet met neutraal grijs als uitgangspunt. Ook het interieur voor buiten is opvallend. Parasols met franjes, kussens met dessins en meubels van natuurlijke materialen zoals rotan en raffia.

Opvallende tropical life planten zoals cactusvijg, en citroenboompje passen perfect in een exotisch oord. Fuchsia’s met sierlijke felroze bloemen, Bougainvillea en geraniums voor een vrolijke buitenruimte. Palmboom, Trachycarpus fortunei, geeft het ultieme vakantiegevoel. Spice it up met pepers en een bonte mix zomerbloeiers.

Deel dit bericht

Meer berichten

Het voorjaar is voor veel tuincentra (extra) feestelijk begonnen met bijzondere mijlpalen. Bij een aantal GRS-tuincentra zijn jubilea gevierd, maar ook overnames door de tweede of zelfs derde generatie.

In het kader van duurzaamheid wordt kerst in de tuincentra regelmatig als lastige productgroep aangemerkt. Toch wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema in feestelijke decoraties. Onder het thema ‘Ethical Style by Christmasworld’ werden dit jaar voor het eerst op duurzaamheid gerichte exposanten en hun producten gegroepeerd – geïnteresseerde inkopers vonden zo snel de voor hen […]

Zeg je Floriade, dan zeg je prachtig beeld van de sierteelt- en tuinbranche. Noviteiten, innovaties en inspiratie. Maar ook ophef, miljoenentekorten en planningsproblemen want de creatie had keer op keer veel voeten in de aarde – toch waren de eindresultaten telkens zeer de moeite waard en hoe dan ook een visitekaartje voor de Nederlandse sierteeltsector.

Zelf muziek maken met planten. Het kon tijdens de Design Week in Milaan (IT) Als eerste bedrijf in haar categorie nam Stiga hieraan deel met een installatie in de stad waarmee bezoekers interactief ‘muziek’ met planten konden maken.

Sinds de invoering in 1973 staat de barcode op meer dan 1 miljard producten. De ‘beep’ bij de kassa is verworden tot een universeel en zeer herkenbaar geluid. De barcode heeft de kassadoorloop versneld maar ook de nauwkeurig­-heid van voorraden en de bevoorradingssnelheid verbeterd – lege schappen namen af. Tevens opende de streepjescode de deur […]

E-commerce platform voor plantenliefhebbers PLNTS heeft het e-fulfilment bedrijf Herbie en het consumentenlabel Bloomique overgenomen. Middels een buy-and-build strategie bouwt plantenplatform PLNTS aan een solide groep binnen de online plantenmarkt, die moet bijdragen aan het verder internationaliseren van de organisatie.

Maart is een van de weinige maanden waarin Hydrangea zich van de troon laat stoten. Prunus voert deze maand de Top 15 aan van best verkochte plantengeslachten via het handelsplatform van Groen-Direkt. Begrijpelijk gezien het grote aanbod in maart van Prunus in knop of bloem, en de aanvullende groenblijvende soorten in dit brede geslacht.

Laatste editie