Intratuin tuin- en voorjaarstrends 2023

Intratuin Tuinmeubel 23 188976 HR

Intratuin tuin- en voorjaarstrends 2023

Dit jaar geldt: hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Zo creëer je een plek waar bijen en vlinders zich thuis voelen én de biodiversiteit bevordert. Intratuin biedt frisse inspiratie en deelt de trends van dit tuinseizoen. Ga voor een oase van rust met luxe uitstraling, een tropisch paradijs met kleurrijke prints óf laat de natuur zijn gang gaan.

#1 LUSH LIVING
De Lush Living trend staat in het teken van het vinden van rust, balans en ontspanning in een natuurlijke buitenruimte die luxe en ontspannen aanvoelt. Dit creëer je door een goede mix van natuurlijke elementen, accessoires in vergrijsde pasteltinten en véél groen.

Minimalistische tuinmeubelen en accessoires in rustgevende vormen gemaakt van natuurlijke, luxe en verfijnde materialen zoals tuinstoelen van mangohout, plantenbakken van metaal of een grote groene glazen vaas. De kleuren zijn evenwichtig en lopen in elkaar over. Bruin – van licht tot donker – vormt de basis, aangevuld met pasteltinten zoals (vergrijsd-)groen. Zo wordt de tuin een plek om tot rust te komen.

Het groen komt in verschillende tinten, groeit verticaal of in strakke lijnen voor een kalm effect. Lush Living Planten: bodembedekker Carex – laagblijvend gras met smalle bladeren. Schalen met waterplantjes hebben een rustgevend effect, evenals Hosta in honderden vormen en groentinten en de Japanse notenboom, Ginkgo biloba ‘Mariken’, met waaiervormig blad.

Agapanthus is een echte zonaanbidder voor op het terras of balkon met in de zomer prachtige paarse, blauwe of witte bloemen op lange stengels. De geur van de paarsblauwe Salvia nemorosa zorgt voor een instant zen-gevoel. Ornithogalum heeft piramidevormige bloemen en de stevige palm Yucca rostrata is een echte eyecatcher.

#2 NATURE LOVE
Wordt één met de natuur in je tuin. De natuur krijgt alle ruimte, regels en strakke kaders worden zo veel mogelijk losgelaten. Denk aan natuurlijke begroeiing en een levendige biodiversiteit door een mix van verschillende planten. 

Verschillende groentinten in combinatie met rustige, warme natuurlijke kleuren, diverse bruintinten, oranje, steenrood en antracietgrijs zorgen voor een vertrouwd gevoel. Natuurlijke milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, jute en zeegras zijn met aandacht voor handwerk en ambacht gekozen. In de tuinaccessoires en -meubelen zie je gevlochten en geweven structuren.

Groene tuinplanten zoals tuinvarens kunnen in de grond geplant of weelderig tegen de muur groeien. Dipladenia is een snelgroeiende klimmer, bananenplant een eyecatcher die flink kan groeien. Bamboe, geeft de tuin direct een levendige look en Heuchera is met z’n mooie bruinrode bladeren, perfect als bodembedekker. Acer, Japanse esdoorn, is sierlijk en heeft spectaculaire herfstkleuren. Calycanthus, de specerijenstruik, heeft heerlijk kruidig riekende bloemen. Vingerhoedskruid (Digitalis) is aantrekkelijk voor hommels en bijen; goed voor de biodiversiteit.


#3 TROPICAL LIFE
De tuin komt tot leven met kleurrijke prints en exotisch groen, vanuit luie stoel of hangmat ervaar je het ultieme vakantiegevoel. De basis bestaat uit verschillende groentinten met opvallende kleurrijke elementen uit de natuur. Planten en bloemen met felle kleuren, fruitbomen, palmbladeren en cactussen.

Naast groen zijn er accenten in paars, roze, geel, blauw en rood. Een bont palet met neutraal grijs als uitgangspunt. Ook het interieur voor buiten is opvallend. Parasols met franjes, kussens met dessins en meubels van natuurlijke materialen zoals rotan en raffia.

Opvallende tropical life planten zoals cactusvijg, en citroenboompje passen perfect in een exotisch oord. Fuchsia’s met sierlijke felroze bloemen, Bougainvillea en geraniums voor een vrolijke buitenruimte. Palmboom, Trachycarpus fortunei, geeft het ultieme vakantiegevoel. Spice it up met pepers en een bonte mix zomerbloeiers.

Deel dit bericht

Meer berichten

Dit jaar geldt: hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Zo creëer je een plek waar bijen en vlinders zich thuis voelen én de biodiversiteit bevordert. Intratuin biedt frisse inspiratie en deelt de trends van dit tuinseizoen. Ga voor een oase van rust met luxe uitstraling, een tropisch paradijs met kleurrijke prints óf laat […]

Ruim 8.000 professionals bezochten 14-16 februari glastuinbouwvakbeurs HortiContact in Evenementenhal Gorinchem, dat zijn zo’n 2.000 meer bezoekers dan vorig jaar toen de beurs eenmalig plaatsvond in mei.

Consumentengedrag en de wereld rondom ondernemers verandert continu en steeds sneller, waarbij de shift naar online deels een permanent karakter heeft. Het belang van digitalisering en toegevoegde waarde van merken en formules wordt steeds groter. Ook duurzaamheid wordt steeds belang­rijker voor de consument en biedt kansen voor de retailer maar is aan de andere kant […]

Ken jij het ultieme tuingeluk? Wil je (nog) beter leren snoeien of wil je tips & tricks om je vijver op een natuurlijke manier helder te houden? Of wil je leren hoe je een duurzame groene tuin ontwerpt? Of wil je vooral leren hoe je met minder werk, meer van je tuin kunt genieten?

Het is tijd om de tuin lenteklaar te maken. Van het bewerken van de grond tot het snoeien van de te hoog hangende takken in de boom tot de uitstekende vlinderstruik. ‘Van snoeien komt bloeien’ en daar wordt iedereen gelukkig van.

Hoe houd je ziekten en plagen die het op je planten hebben gemunt onder controle? Of, nog beter, hoe vermijd je ze? Hier heeft DCM iets op gevonden: de nieuwe DCM Garden Care meldingen per mail!

Laatste editie