Hoe ziet Biodiversiteit in de tuin eruit

AM-Floriade-Groencollectief Nederland-5741

Hoe ziet Biodiversiteit in de tuin eruit

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere staat er prachtig bij. Het park is echt de moeite van het bezoeken waard en trek daar gerust een flink dagdeel voor uit: zoveel ideeën op het gebied van duurzame en/of biobased materialen, oplossingen voor de gevolgen van de klimaatveranderingen in de tuin, stadsvergroening en biodiversiteit zag je zelden bij elkaar. Naast alle grote maatschappelijke duurzaamheidsthema’s gerelateerd aan bouwen, wonen en tuinen is er ook veel ruimte voor de laatste inzichten op het gebied van biodiversiteit: waarbij het nu eens niet blijft bij het opnoemen van soorten maar ook daadwerkelijk de resultaten laten zien van het toepassen van biodiverse beplanting.

Zo laat Groencollectief Nederland, een landelijk samenwerkingsverband van regionaal opererende zelfstandige bedrijven, op hun inzending zien wat ze zoal in huis hebben aan vernieuwingen en doorontwikkelde innovaties. Onder het motto Grijs en groen gaan goed samen tonen ze toepassingen van een vegetatiedak waarop ook kruiden geplant zijn, koele klinkers (Zoak) gemaakt van keramisch afval, water passerende halfverharding met grasstroken ertussen en vlonders gemaakt van essenhout dat een grote warmte- en geluidsisolerende werking heeft. De uitvoering is even fraai als de ideeën erachter. Zo is er een rain garden waarbij water op het dak wordt vastgehouden, een insectenmuur met een groendak van sedum en kruiden en groeiplaatsen voor bomen bestaande uit waterbesparende kubussen – nu zichtbaar in de presentatie maar deze zitten normaal onder de grond. Lageschaar Vaste planten & Natuurlijke concepten laat met zijn tuinconcept Wild at Heart een nieuwe toepassing zien van inheemse planten en hun cultivars. De kweker uit Aalten claimt hiermee een natuurlijke beplanting met een lange levensduur en weinig onderhoud. Lageschaar plantte in Almere 15 planten per m² maar voor de kleigrond die hier aanwezig is zouden dat er ook 10 per m² kunnen zijn. Laurens Lageschaar heeft het concept eerst in zijn eigen tuin toegepast en gefinetuned. ‘Zodat er een tuin ontstaat die een gezonde en duurzame leefomgeving creëert voor mens en dier en bovendien weinig onderhoud vraagt; Wild en toch esthetisch.’ Ook de aanplant van het park zelf is meer dan de moeite waard. Beplantingdeskundige Jacqueline van der Kloet en haar team namen de plantenlinten langs de hoofdpaden alsook de onderbeplanting van het arboretum op zich. Niet alleen de bomen maar ook de struiken en tuinplanten staan op alfabetische volgorde; dat voelde in het begin wat gekunsteld, vertelt Van der Kloet, ‘maar later zag ik het als een uitdagende puzzel die we telkens moesten oplossen en kreeg ik er lol in.’ Ook de plantenlinten door het park vergden de nodige uitdaging zoals een lint met louter witbloeiende planten. Ook de beplanting van de tuin het Franse paviljoen SOLARproto – een ontwerp van WALD, is van de hand van Jacqueline van der Kloet in samenwerking met iVerde. Uitgangspunt is om zo divers mogelijk te beplanten met planten die perfect bij elkaar passen, een lange bloeitijd hebben en tevens een interessante textuur hebben.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie