Einde collectieve promotie bloemen en planten?

tc-aw22_pv_ts_houseplants_maranta_1_1a_med

Einde collectieve promotie bloemen en planten?

Royal FloraHolland (RFH) heeft aangekondigd vanaf 1 januari 2024 te stoppen met de inning voor de activiteiten van Bloemenbureau Holland bij aanvoerende kwekers en kopende handelaren. BBH wil de inning vanaf dat moment organiseren via een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV), waarbij alle bedrijven meebetalen. Een AVV is de enige mogelijkheid om collectiviteit te behouden, de keuze is aan de sector, kwekers en handelaren is gevraagd zich via een online stemming uit te spreken over een AVV. 

‘Feitelijk gaat het om het voortbestaan van wat er in ruim 40 jaar aan gemeenschappelijke kracht en kennis is opgebouwd’, stelt Yvonne Watzdorf, directeur Bloemenbureau Holland. ‘We verzamelen kennis over consumenten, over hun voorkeuren en gedrag, vertalen die naar creatieve campagnes en activiteiten die de vraag naar bloemen en planten stimuleren in de belangrijkste Europese afzetmarkten en kansrijke landen. Zodat consumenten meer en vaker bloemen en planten kopen. Onze consumentenkennis en campagnematerialen delen we met ondernemers, zodat ieder daar zijn voordeel mee kan doen.’

VGB trekt aan de bel, de leden zijn in meerderheid voor collectieve promotie en willen daaraan bijdragen, maar onder de huidige financiële voorwaarden en uitvoering. Het in 2021 door Royal FloraHolland eenzijdig genomen besluit te stoppen met de inning van promotiegelden dreigt uit te lopen op een drama voor de gehele sierteeltsector. Het alternatief, de AVV voor sectorpromotie zorgt voor onrealistische kostenverhogingen en is daarmee een bom onder het voortbestaan van BBH. ‘Royal FloraHolland kom tot inkeer en blaas het BloemenBureau NIET op; gebruik alle energie om de sector een bloeiende sector te laten blijven. Onze kwekers en leden verdienen dat’, aldus de VGB.


Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie