Dynamiek in de retailmarkt

bol.com

Dynamiek in de retailmarkt

De beursgang van Bol.com is uitgesteld. Volgens Cor Molenaar, econoom en bijzonder hoog­leraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit, kan dit aan drie belangrijke factoren worden toegeschreven.

In het eerste kwartaal van 2022 zijn de internet verkopen gedaald met 7%, een forse vermindering na de coronaperiode. De detailhandel begon in 2021 nog met een recordgroei in onlineverkoop van 86% in het eerste kwartaal. Het is volgens Molenaar dan ook niet vreemd dat in een ‘normaler’ jaar de internverkopen teruglopen.

Tevens zijn de beurskoersen van andere webwinkels gedaald. Dit is een gevolg van de daling in de internet verkopen, waardoor de winstverwachtingen van investeerders enigszins getemperd worden. Deze koersen zijn een domper op het vooruitzicht in de aanloop naar een beursgang.

En algemener is er de economie brede ontwikkeling, met een nakende recessie in het verschiet, hoge inflatie en stijgende rentestanden. Dit zorgt voor onvoorspelbaar koopgedrag bij consumenten en hernieuwde dynamica in de retailmarkt.

Deel dit bericht

Meer berichten

30 september van 9 tot 15 uur bent u van harte welkom op onze jaarlijkse Kerstbomenbeurs. Diverse standhouders en noviteiten staan voor u klaar om er weer een succesvol kerstbomenseizoen van te maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd en we maken er zoals elk jaar weer een gezellige dag van. 

Tegenwoordig tuinieren we met z’n allen in het voorjaar als de zon schijnt. Fijn voor ons, maar niet voor de plant. Tot zo’n dertig jaar geleden was het najaar juist hét plantseizoen.

Een nieuwe duurzame mijlpaal voor Capi Europe dat zich sinds mei 2023 B Corp mag noemen. B Corp, Business as a force for good, is een keurmerk voor sociale bedrijven die met hun product of dienst bijdragen aan een betere wereld. Om het B Corp certificaat te krijgen moet je als bedrijf voldoen aan hoge […]

Na de succesvolle oprichting van Euro Plant Tray GmbH in juni 2023 is Dirk Bansemer benoemd tot algemeen directeur. Alle operationele zaken van de coöperatie worden vanaf nu binnen EPT gecoördineerd. Denk aan de financiering van de trays en de contractuele overeenkomsten met producenten en toekomstige gebruikers van de trays. Rupert Fey is benoemd tot […]

Na een moeizame start dit jaar laat de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect zien dat de bezoekersaantallen op websites tijdens Q2-23 verbeteren. De vraag naar kamerplanten daalde met 4 procent, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 5 procent hoger dan in 2022.

Een aantal jaar geleden introduceerde OK Plant compleet ingerichte tuincentrumtafels met onderscheidende producten van het lifestylemerk Kolibri; orchideeën, groene planten gecombineerd met woonaccessoires en sierpotten. Uit recent onderzoek blijkt dat het Kolibri-assortiment een positieve invloed heeft op de winkelomzet. Inmiddels staan er 55 tuincentrumtafels bij hoogwaardige tuincentra en retailers in Europa.

Plukboeketten zijn verrassend populair in Europa. Ze stralen positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit, en dat is precies wat de consument nodig heeft.

Laatste editie